Laburisti pozivaju na ostanak na jedinstvenom tržištu

Svijet 02. ruj 201722:29 > 22:31
REUTERS

Oporbeni laburisti će predložiti promjene zakona britanske vlade o izlasku iz Europske unije kako bi osigurali da se u njemu ne isključuje mogućnost ostanka Velike Britanije na jedinstvenom tržištu i u carinskoj uniji tijekom tranzicijskog perioda Brexita, piše u subotu britanski The Times.

Britanski zastupnici će u četvrtak održati svoju prvu parlamentarnu debatu o mjeri prozvanoj “Veliki zakon o poništenju” koja će prekinuti odnose Londona i Bruxellesa.

Oporba će prvu priliku za predlaganje amandmana na taj zakon imati u kasnijoj fazi.

Laburisti će konzervativnu premijerku Theresu May pozvati da napravi niz izmjena, uključujući i omogućavanje parlamentu da replicira bilo kakve nove zakone EU-a o pravima zapošljavanja, okolišu ili zaštiti potrošača, piše The Times, pozivajući se na pismo koje glasnogovornik laburista poslao ministru za Brexit Davidu Davisu.

Ta stranka koju predvodi Jeremy Corbyn tvrdi i kako Britanija tijekom prijelaznog perioda mora i dalje sudjelovati u carinskoj uniji, jedinstvenom tržištu i Europskom sudu za ljudska prava, a u tome se nadaju da će dobiti podršku proeuropskih konzervativnih zastupnika.

Laburisti su prošlog tjedna istaknuli da žele zadržati Britaniju na jedinstvenom tržištu i u carinskoj uniji nakon što ta država napusti EU 2019., što je alternativa planu konzervativaca.

Izglasavanje ovog zakona u parlamentu odredit će sudbinu premijerke May nakon što je na prijevremenim izborima u lipnju izgubila većinu u parlamentu i ponovno pokrenula debatu o naravi Brexita.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.