Dokumenti otkrili tajne porezne oaze političara i bogataša

Svijet 05. stu 201720:15 > 20:18
Izvor: REUTERS

Iz dvije ugledne tvrtke za pružanje offshore usluga s Bermuda i iz Singapura u javnost je procurilo 13,4 milijuna povjerljivih dokumenata koji otkrivaju nove porezne tajne najvećih svjetskih bogataša, što se uspoređuje s prošlogodišnjim skandalom Panamski dokumenti.

Dokumenti, nazvani “Rajski dokumenti” (eng. Paradise Papers), procurili su iz odvjetničke tvrtke Appleby osnovane na Bermudima i tvrtke Asiaciti Trust iz Singapura, a nabavio ih je njemački list Sueddeutsche Zeitung i podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ).

Dokumenti “pokazuju koliko je duboko offshore financijski sustav povezan s isprepletenim svjetovima političkih igrača, privatnog bogatstva i korporativnih divova”, objavio je ICIJ u nedjelju.

Imena više od 120 političara iz gotovo 50 zemalja pojavljuju se u dokumentima koji imaju 1,4 terabajta podataka.

Sueddeutsche Zeitung, koji je počeo pisati o sadržaju tih dokumenata u nedjelju kasno navečer, piše da oni pokazuju kako velike kompanije i najveći svjetski bogataši skrivaju novac u poreznim oazama.

Većina dokumenata potječe od odvjetničke tvrtke Appleby. ICIJ navodi da su među njezinim klijentima velike financijske institucije, kao što su Citigroup i Bank of America, kao i tehnološki divovi Apple i Uber te brend Nike.

Appleby za sebe kaže da je “jedan od najvećih svjetskih pružatelja offshore pravnih usluga”, a prošli je mjesec priznao da je bio hakiran.

Među objavljenim dokumentima nalazi se i pola milijuna spisa iz Asiaciti Trusta, tvrtke bazirane u Singapuru i specijalizirane za offshore usluge.

Pokazalo se da i ministar trgovine Donalda Trumpa, Wilbur Ross ima udio u ruskim tvrtkama nad kojima se provode sankcije SAD-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.