Iran špijunira židovske objekte u Njemačkoj kao ciljeve

Svijet 20. sij 201816:45 > 16:53
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Osobe za koje se sumnja da su iranski špijuni i koje su bile cilj nedavnih racija u Njemačkoj sakupljale su podatke o mogućim židovskim i izraelskim ciljevima u Njemačkoj, javljaju njemački mediji u subotu.

„Iranske tajne službe rade na popisu izraelskih i židovskih ustanova u Njemačkoj koje bi u slučaju sukoba Irana i Izraela mogle postati ciljem napada“, javlja tjednik Speigel pozivajući se na državno tužilaštvo.

Oko 150 policajaca je utorak pretražilo stanove i poslovne prostore desetorice muškaraca iz Pakistana, Afganistana i Turske za koje se sumnja da su špijunirali za iransku tajnu službu.

Tjednik Focus javlja da su kao mogući ciljevi napada izabrani sjedište American Jewish Comittee (AJC) u Berlinu, prostorije jedne ortodoksne židovske zajednice kao i sportski klub Makkabi.

Kako nadalje javlja tjednik Focus AJC traži uskraćivanje gostoprimstva iranskom veleposlaniku u Njemačkoj Aliju Majediji. Osudi ponašanja iranskih vlasti u Njemačkoj pridružilo se i Središnje vijeće Židova u Njemačkoj.

„Ova akcija ne smije proći nekažnjeno“, rekao je predsjednik vijeća Josef Schuster za tjednik Focus. On je napomenu kako Njemačka ne bi trebala zbog gospodarskih interesa žrtvovati unutarnju sigurnost.

Ali Majedi je već prije nekoliko tjedan pozvan na razgovor u njemačko ministarstvo vanjskih poslova gdje je zamoljen da „učini sve“ kako bi prestalo špijuniranje na štetu Njemačke.