Vođe Sjeverne i Južne Koreje dogovorile kraj rata!

Svijet 27. tra 201808:59 > 09:01
Izvor: REUTERS

'Neće više biti rata na Korejskom poluotoku, počinje nova era mira', zajednička je izjava sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina nakon povijesnog sastanka održanog na granici između dvije Koreje.

Sjeverna i Južna Koreja potpisale su mirovni sporazum kojim će i formalno završiti Korejski rat. Deklaracija je prezentirana nakon cjelodnevnog susreta Kim Jon-una i Moon Jae-ina. “Dvojica vođa objavljuju kako više neće biti rata na Korejskom poluotoku. Započinje era mira.” stoji u Deklaraciji.
‘Mi nismo ljudi koji se trebaju konfrontirati međusobno, trebamo živjeti u jedinstvu’, rekao je Kim Jong Un. Dugo smo čekali da se dogovi ovaj trenutak. Svi mi’, rekao je.
REUTERS
Obojica su pristala raditi na “potpunoj denuklearizaciji regije”, dodaje se u priopćenju. Dogovoreno je da će južnokorejski predsjednik Moon Jae-in posjetiti glavni grad Sjeverne Koreje najesen.

Podsjetimo, sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in vodili su tijekom dana “ozbiljne i iskrene” razgovore o uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka i uspostavi trajnog mira, a oni su, uz odobravanje cijeloga svijeta, urodili plodom.

Na samitu dvojica čelnika vodila su ozbiljne i iskrene razgovore o tome kako ukloniti nuklearno oružje s Korejskog poluotoka, uspostaviti trajni mir i razviti odnose Južne i Sjeverne koreje”, kazao je Yoon Young Chan prema južnokorejskoj novinskoj agenciji Yonhap.

Susretom sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Moona Jae-ina na granici između dvije Koreje u petak ujutro točno u 2,30 po srednjoeuropskom vremenu počeo je povijesni summit dvije zemlje, prvi nakon deset godina.

Kim Jong-un postao je tako prvi sjevernokorejski vođa koji je zakoračio na tlo Južne Koreje prešavši vojnu liniju razdvajanja koja dijeli poluotok od kraja Korejskog rata 1953., prenose svjetski mediji.

Korejski samit smatra se uvodom u predloženi susret sjevernokorejskog vođe i američkog predsjednika Donalda Trumpa, prvi ikad između američkog predsjednika i čelnika Sjeverne Koreje.