Vlasnicima restorana u Velikoj Britaniji će zakonom biti zabranjeno uzimati dio napojnice svojim radnicima, piše BBC. Britanska premijerka Theresa May zahtjev će službeno ponoviti tri godine nakon što se počelo pričati o tome.
Do ove odluke došlo je nakon niza otkrića o uzimanju dijela napojnice kada gosti plaćaju kreditnom ili debitnom karticom pa im vlasnici uzmu oko 10 posto “bakše”.
Od tada je većina restorana, među kojima su bili Bella Italia, Giraffe i Pizza Express, prestala s takvom praksom i uglavnom uzimaju mnogo manju naknadu za napojnice plaćene karticom, oko 2,5 posto.
Kako piše Guardian, May će tijekom ponedjeljka predstaviti službeni zahtjev za izmjenom zakonodavstva u restoranskoj djelatnosti, a tom prilikom će reći da okruženje za svakog radnika treba biti fer.
– Zbog toga ćemo predstaviti strogu legislativu koja će osigurati da zaposlenici dobiju ono što im pripada, a njihovim poslodavcima ćemo zabraniti da im ikako smanjuju napojnice – reći će premijerka.
Iz sindikata Unite su rekli da restorani koriste pogrešku vlade nakon što je otkriveno da u restoranima TGI Fridays konobarima uzimaju 40 posto napojnice kako bi je dali djelatnicima u kuhinji kojima su obećali povišicu. Zbog toga su radnici štrajkali, a i dalje nije jasno hoće li novi zakon Therese May uvesti reda i u praksu kada se napojnice prenose na druge radnike, ili samo kada dio uzima poslodavac.
– Tražit ćemo osiguranje od vlade da svi zaposlenici, a najviše oni najmanje plaćeni, imaju pravo na svoju napojnicu – rekao je regionalni direktor Unite sindikata Dave Turnbull.
Nakon 2015. većina restorana je dobrovoljno prestala uzimati dijelove napojnice pa se pitaju je li uopće potrebno mijenjati zakon zbog toga.
– Napravili smo poseban kodeks, u suradnji sa sindikatima, prema kojemu se napojnice pošteno dijele među svim djelatnicima, ne samo konobarima – rekla je KateNicholls iz Udruge uslužnih djelatnosti Velike Britanije za BBC.
Konobar Charles Archer radi pola radnog vremena u Pizza Expressu i za BBC je otkrio da sve napojnice u gotovini ostaju njemu, a kod onih plaćenih karticama 70 posto ide njemu, a 30 posto osoblju u kuhinji. Samo od napojnica plaća sve obroke tijekom tjedna, a od plaće odvaja za stanarinu.
– Svaki zakon kojim se povećavaju prava konobara će umanjiti prava drugih. Restorani bi jednostavno trebali plaćati više svojim radnicima – rekao je Archer, prenosi Jutarnji list.