Neki europski dužnosnici pohvalili američke birače

Svijet 07. stu 201812:13 > 12:18
Podijeli:
Izvor: Reuters/Francois Lenoir

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans pozdravio je u srijedu pobjedu Demokratske stranke na američkim kongresnim izborima, koja je dobila kontrolu nad Zastupničkim domom, u komentaru u kojem je kritizirao "nepristojnost" i "rasizam" pod predsjednikom Donaldom Trumpom.

“Nadahnut sam biračima u Sjedinjenim Državama koji su odabrali nadu umjesto straha, civiliziranost nad nepristojnošću, inkluziju nad rasizmom, jednakost umjesto diskriminacije”, objavio je na Twitteru Franz Timmermans, bivši nizozemski šef diplomacije i jedini kandidat europskih socijalista na izborima za Europski parlament u proljeće sljedeće godine.

“Oni su ustali za svoje vrijednosti. I mi ćemo”, dodao je.

Europski povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Pierre Moscovici, također iz redova socijalista, objavio je ironični komentar na Twitteru o Trumpu koji je proglasio je u utorak navečer “golemi uspjeh” na izborima.

“Demokrati su osvojili Zastupnički dom prvi put u osam godina unatoč moćnim republikanskim pokušajima obstruiranja”, napisao je Moscovici. “Donald Trump je u pravu: ‘Golemi uspjeh noćas'”.

Zasad nema službenog komentara predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera niti Komisije kao institucije.

Trumpove kritike na račun EU-a, uključujući hvaljenje britanske odluke o izlasku, zatim njegova politika na Bliskom istoku i prijetnje trgovinskim ratom zabrinjavaju čelnike EU-a.

Gubitak kontrole u Zastupničkom domu mogao bi potkopati Trumpova nastojanja da progura dio svoje trgovinske politike.