Sud dopustio učiteljicama muslimankama da nose marame

Svijet 13. ožu 201513:37 > 13:44
Izvor: EPA

Učiteljice muslimanke u Njemačkoj smiju u školi nositi maramu ako njome ne ometaju nastavu, presudio je u petak njemački sud, a Reuters očekuje kako će ta presuda potaknuti nacionaliste na nove rasprave o "islamizaciji".

Ustavni je sud izmijenio svoju prvu presudu iz 2003. kad je zabranio marame, pa su na temelju te presude neke savezne države zabranile muslimansku maramu, a zadržale kršćanska obilježja poput raspela i odore časnih sestara.

Sud u Karlsruheu na temelju tužbe muslimanke koja nije smjela raditi kao učiteljica zbog marame, ocijenio je da se vjerski simboli smiju zabraniti samo ako predstavljaju “ne apstraktno nego konkretno ometanje nastave”.

“Danas je dobar dan za vjerske slobode”, rekao je Volker Beck, parlamentarac iz oporbenih Zelenih.

On kaže da su pokrivala za glavu manja prijetnja za njemačko društvo od “protivnika raznolikosti” poput desničarske Alternative za Njemačku (AfSD), neonacista i ekstremnih muslimana salafista.

No berlinski dnevnik TAZ upozorio je da će protuislamistička prosvjedna skupina Pegida koja je počela malim marševima po Dresdenu i brzo se proširila po cijeloj Njemačkoj i dalje, iskoristiti tu presudu da zaključi kako islam zauzima Europu.