Kijamet u Austriji ne staje, dijelovi zemlje danima odsječeni

Svijet 10. sij 201906:58 > 07:00
Podijeli:
Izvor: (ilustracija)

Na skijalištima u Alpama i dalje je dramatično. Naša reporterka je na skijalištu u Obertauernu.

U nekim je mjestima proglašen najviši, peti stupanj opasnosti od lavina. Najteže je u Austriji, gdje je u srijedu spašeno šestero tinejdžera. 

Naša reporterka Katarina Brečić je na skijalištu u Obertauernu, gdje situacija ne izgleda najbolje – pada jak snijeg, puše jak vjetar, a opasnost od lavina ne jenjava.

“Temperatura zraka je minus 10, opasnosti od lavine ima, na našem području opasnost je 4 od 5 razina – korak do najveće opasnosti. Čuli smo nekoliko detonacija – lavine se izazivaju dinamitom da ne bi dovelo do većih nesreća”, javlja Brečić.

Kaže da među skijašima nema panike, ali svi su na oprezu i drže se striktno obilježenih staza. Dio skijaša želi ranije napustiti skijalište.

“Obertauern je trenutno blokiran, ali cesta će danas biti otvorena od 13 do 16:30 sati, kako bi skijaši koji žele otići otišli, ali i kako bi došla dostava s hranom”, kaže Brečić.

Žrtva lavine je 16-godišnjak, koji je poginuo u Tirolu.

Šestero njemačkih tinejdžera tijekom spusta na uređenoj skijaškoj stazi Wildkogel, u okolici austrijskoj Salzburga, odjednom je zatrpala lavina. Sreće su imali učitelj skijanja i još jedan član grupe koji su izbjegli bijelu snježnu opasnost koja ove zime prijeti na svim alpskim skijalištima. Oni su, uz ostale skijaše, uzbunili službe spašavanja.

Snijeg ne prestaje padati i tako će biti i sljedećih nekoliko dana , pa je na snazi crveni stupanj opasnosti za južnu Njemačku i Austriju. U selima, vojska pomaže pri uklanjanju snijega od čije težine se urušavaju krovovi.

Gorske pak službe nastoje osigurati povratak struje onima koji su bez nje već drugi dan. U pojedinim dijelovima Austrije visina snijega već je dosegla 3 metra. To znači da se opasnost od nastavka prijetnji lavina – povećava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook| Instagram