Svaki treći UN-ov radnik trpio seksualno uznemiravanje u zadnje dvije godine

Svijet 16. sij 201907:01 > 07:03
Podijeli:
Izvor: Reuters/Shannon Stapleton

Jedna trećina UN-ova osoblja i ugovornih radnika doživjela je seksualno uznemiravanje u zadnje dvije godine, prema izvješću koje su Ujedinjeni narodi objavili u utorak.

Anketu koju je internetski proveo Deloitte u studenom ispunilo je 30.364 ljudi iz Ujedinjenih naroda i njihovih agencija što je samo 17 posto od onih koji su to mogli. U pismu osoblju glavni tajnik Antonio Guterres je postotak odgovora označio kao “umjereno nizak”.

“To mi govori dvije stvari: prvo – da još uvijek moramo prijeći dug put prije nego budemo mogli potpuno i otvoreno razgovarati o seksualnom uznemiravanju; i drugo – da još uvijek postoji osjećaj nepovjerenja, opažanje nedjelovanja i nedostatak odgovornosti”, napisao je on. 

Prema izvješću 21.7 posto anketiranih reklo je su morali slušati seksualne priče ili uvrjedljive šale, 14.2 posto su bile upućene uvrjedljive opaske o njihovu izgledu, tijelu ili seksualnim aktivnostima a 13 posto je bilo predmet neželjenih pokušaja da ih se uvuče u razgovor o seksualnim temama.

Njih 10.9 posto reklo je da su im bile upućene geste ili govor tijela seksualne naravi, što ih je posramilo i uvrijedilo, a 10.1 posto je bilo dodirivano na način da su se osjećali nelagodno.

Više od polovice onih koji su doživjeli seksualno uznemiravanje reklo je da se to dogodilo u uredu dok je 17.1 posto reklo da se to dogodilo na društvenim događanjima povezanim s poslom. Dva od tri zlostavljača bili su muškarci, prema istraživanju. 

Samo jedna od tri osobe je rekla da su nešto poduzeli nakon što su doživjeli seksualno uznemiravanje.

Guterres je rekao kako izvješće sadrži “neke otrježnjujuće statistike i dokaz onoga što se treba promijeniti kako bi radno mjesto bez uznemiravanja postalo stvarno za sve nas”.

Ujedinjeni narodi nastoje povećati transparentnost i snažnije se uhvatiti u koštac s takvim optužbama zadnjih godina nakon niza optužbi za seksualno iskorištavanje i zlostavljanje protiv UN-ovih mirovnjaka u Africi.

Tagovi