Stručnjaci: Osnivanje međunarodnog suda za zločine IS-a je nužno, ali neizvjesno

Svijet 27. ožu 201914:16 > 14:46
Podijeli:
Izvor: Ilustracija

Međunarodni kazneni sud koji bi sudio za zločine što ih je počinila skupina Islamska država (IS) dao bi snažan zajednički odgovor na zločine koji su ranili čitavo čovječanstvo, ali osnivanje takvog mehanizma koji bi zadovoljio veliku potrebu za pravdom neizvjestan je izazov, ocijenili su stručnjaci.

Sirijski Kurdi, udarna snaga bitke u kojoj je srušen takozvani kalifat, pozvali su na osnivanje posebnog međunarodnog suda koji bi sudio tisućama džihadista pritvorenih na sjeveroistoku Sirije, ne navodeći pojedinosti o tome sudu.

Unatoč opetovanim zahtjevima Sirijskih demokratskih snaga (SDF), većina zemalja svijeta zasad ne želi primiti natrag borce IS-a koji su njihovi državljani i suditi im.

Međunarodni sud sa specijaliziranim sudcima koji bi utvrdio što se događalo u Iraku i u Siriji, pa i šire, omogućio bi da se pronađu odgovori na pitanja “tko, zašto i kako” i da se počne proces pomirbe, misle stručnjaci.

Samoproglašeni kalifat koji je jedno vrijeme zauzimao površinu veličine Ujedinjenog Kraljevstva, bio je zatvoren za novinare i istražitelje.

Grobnice u koje su džihadisti bacali žrtve svojih pogubljenja imaju oko 12.000 trupala u Iraku i 5.000 na sjeveru Sirije, objavilo je UN-ovo istražno povjerenstvo.

Tu se skupinu usto sumnjiči za silovanja i za krvave napade na više kontinenata a UN vodi istragu za genocid nad iračkom manjinom Jezidima, što je najteži zločin u međunarodnom pravu.

Osnivanje suda bilo bi “puno snažniji odgovor pravosuđa” nego progoni u pojedinim zemljama, misli Joel Hubrecht iz Instituta za pravne studije u Parizu.

U sirijskom ratu izginulo je više od 370.000 ljudi od 2011., od kojih većinu nije pogubio IS. Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju za zločine sve umiješane strane – režim, džihadiste, pobunjenike i međunarodnu protudžihadističku koaliciju.

“Hoćete li žrtvama reći: sudit ćemo samo za zločine IS-a? (…) To bi potaknulo novi sukob”, rekao je Nadim Houry iz nevladine organizacije Human Rights Watch (HRW).

Neke zemlje u UN-ovu Vijeću sigurnosti protive se da Međunarodni kazneni sud (ICC), stalno tijelo za suđenje ratnih zločina, vodi istragu u Iraku i u Siriji. Sličan otpor postoji i prema posebnom sudu: Amerikanci, najveći podupiratelji SDF-a, odbili su u ponedjeljak takvu mogućnost a sumnje je izrazila i Francuska.

Problem je i kome suditi jer su mnogi džihadistički vođe poginuli ili su u bijegu.

Ako se takav sud i osnuje, ističe Hubrecht, “trebat će godine” do izricanja presuda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram