Trump dobio protukandidata za republikansku nominaciju u izbornoj utrci 2020.

Svijet 16. tra 201909:16 > 09:25
Izvor: MOLLY RILEY / AFP

Bivši guverner Massachusettsa Bill Weld u ponedjeljak je objavio da će se natjecati s predsjednikom Donaldom Trumpom za republikansku nominaciju u utrci za predsjednika 2020. godine.

Weld, koji se natjecao kao potpredsjednički kandidat u paru s libertarijancem Garyjem Johnsonom na predsjedničkim izborima 2016., prvi je republikanac koji je objavio kampanju za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore.

Johnson i Weld bili su na dalekom trćem mjestu na izborima 2016., osvojivši više od 4 milijuna glasova ili 3,2 posto glasova, prema podacima savezne izborne komisije.

Weld, 73, obnašao je dužnost guvernera u tradicionalno demokratskoj sjevernoistočnoj američkoj državi Massachusettsu u dva mandata 1990-ih.

Weld je svoju kandidaturu objavio na CNN-u, kazavši da se veseli suočavanju s Trumpom na stranačkim predizborima.

Rekao je da bi bila “politička tragedija” dobije li Trump još jedan mandat.

“Sramio bih se samoga sebe da prstom ne maknem i ne natječem se”, rekao je Weld s obzirom na Trumpovu politiku podjela i prioritete koji ne odražavaju promicanje demokracije i vladavine prava.

Dodao je kako se čini da “Trump ima teškoća … uskladiti svoje ponašanje sa zakonima. To je ozbiljan problem u Ovalnom uredu”.

Sebe je definirao kao konzervativca i kazao da su zemlji potrebne promjene poreza i sposobnost da se surađuje s demokratima i srežu troškovi u Washingtonu.

Drugi republikanci javno su se poigravali svojim kandidaturama, uključujući bivšeg guvernera Ohija Johna Kasicha, jednoga od mnogih republikanskih kandidata koje je Trump pobijedio na stranačkim izborima za predsjedničku nominaciju 2016.

Republikanski čelnici međutim signalizirali su malo razumijevanja za međustranačke borbe dok se Trump priprema za izbornu utrku za drugi mandat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram