UN: Svijet "ravnodušan" na 103 civila ubijena u Siriji u 10 dana

Svijet 26. srp 201922:20 > 22:21
Izvor: Reuters/Ahmed Jadallah

Najmanje 103 civila od kojih 26 djece ubijeno je proteklih deset dana u zračnim napadima sirijske vlade i njezinih saveznika na škole, bolnice, tržnice i pekare uz očitu ravnodušnost međunarodne zajednice, rekla je u petak Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

Bachelet je za napade u područjima koja drže pobunjenici optužila vladu i njezine saveznike.

Napadi su se dogodili s “očiglednom međunarodnom ravnodušnošću”, rekla je.

“To su civilne mete i nije baš vjerojatno da su sve pogođene slučajno s obzirom na dosljedan obrazac takvih napada”, poručila je Bachelet.

Vlada je krajem travnja počela napade na pobunjeničku enklavu u sjeverozapadnoj Siriji, posljednje pobunjeničko uporište protiv predsjednika Bašara al-Asada, objasnivši da odgovaraju na kršenje primirja.

Posljednja tri mjeseca su zbog napada stotine tisuća ljudi pobjegle iz svojih domova ili privremenih skloništa u potrazi za utočištem blizu granice s Turskom, a stotine su civila ubijene, prema podacima ratnih promatračkih skupina.

Pokrajina Idlib je zajedno sa sjevernom Hamom i zapadnim Alepom, jedna od posljednjih pobunjeničkih uporišta u Siriji nakon osam godina trajanja građanskog rata.

Područje je demilitarizirano sporazumom o primirju između Rusije i Turske koja podržava pobunjenike kako bi se poštedilo 2,7 milijuna civila koji ondje žive.

Prošli tjedan je UN rekao da je ubijeno više od 350 civila, a 330.000 je bilo prisiljeno napustiti svoje domove zbog eskalacije sukoba 29. travnja.

Brojke su sada ažurirane i pribraja im se još 103 poginulih u proteklih 10 dana. Broj raseljenih prešao je 400.000.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.