Iran će dodatno smanjiti svoje obveze, danas ili sutra

Svijet 04. ruj 201914:43 > 14:44
STRINGER / AFP

Iran će "danas ili sutra" objaviti novo smanjenje svojih obveza preuzetih prema međunarodnoj zajednici u pogledu svog nuklearnog programa ne čekajući rezultate diplomatskih nastojanja koja bi mu trebala omogući financijski predah od američkih sankcija, rekao je u srijedu iranski predsjednik.

Ocijenivši da ta inicijativa ima slabih izgleda za uspjeh prije roka koji je postavio Teheran, iranski predsjednik Hassan Rouhani je izjavio na vijeću ministara da će pojedinosti treće faze iranske strategije smanjenja tih obveza biti objavljene u srijedu ili četvrtak.

Ta nova faza će biti “iznimno važna”, a njezini učinci “izvanredni”, rekao je bez dodatnih pojedinosti.

Sedmog srpnja Teheran je državama sudionicama međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu odredio rok od 60 dana ili do 5. rujna da mu pomognu zaobići američke sankcije koje paraliziraju njegovo gospodarstvo.

VEZANA VIJEST

Sklopljen u Beču u srpnju 2015. taj sporazum bi mogao propasti nakon što su se Sjedinjene Države jednostrano iz njega povukle u svibnju 2018.

Od tada vlada Donalda Trumpa vodi kampanju maksimalnog pritiska na Teheran i u kolovozu 2018. je uvela gospodarske sankcije koje neprestano pojačava.

Napetosti između dviju zemalja, koje nemaju diplomatskih odnosa od 1980. i čiji čelnici razmjenjuju uvrede, u lipnju su gotovo prerasle u izravni vojni sukob.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram