Johnson poručio da je došao trenutak razrješenja Brexita

Svijet 19. lis 201912:46 > 12:48
N1

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u subotu, otvarajući raspravu o brexitu u Donjem domu britanskog parlamenta, kako se nada da će zastupnici prihvatiti sporazum koji je sklopio ovaj tjedan s EU-om te da će Velika Britanija konačno razriješiti situaciju oko Brexita.

“Nadam se da će nam, okupljenima radi obvezujućeg glasanja, biti dopušteno obvezujuće glasanje”, rekao je Johnson referirajući se na mogućnost usvajanja Letwinova amandmana kojim bi se morao stvoriti zakonski preduvjet za glasanje o brexitu u parlamentu te bi danas moglo doći do odgode.

“Nadam se da je ovo trenutak kada ćemo konačno moći postići razrješenje (brexita) i pomiriti instinkte koji se bore u nama”, dodao je.

Johnson je u uvodnom govoru u parlamentu rekao da ne postoje razlozi za novu odgodu te da je “daljnja odgoda besmislena”.

Također je kazao da po njegovu uvjerenju predloženi sporazum predstavlja najbolje rješenje.

Johnson je rekao da ni Europska unija nije zainteresirana za daljnju odgodu.

“Britanska javnost i EU žele da se provede brexit”, kazao je Johnson pozvavši parlamentarce da se demokratski slože oko toga budući da “sporazum može izliječiti zemlju”.

Letwinov amandman mogao bi zaustaviti današnje glasanje

Konzervativci neće glasati o sporazumu o brexitu u subotu, ako parlament usvoji tzv. Letwinov amandman kojim bi se odgodilo prihvaćanje sporazuma, prije usvajanja zakona o ratifikaciji sporazuma, naveo je BBC, čime bi parlament zadobio veću kontrolu nad procesom napuštanja EU-a te bi se isključio brexit bez sporazuma.

Bivši ministar financija Philip Hammond kazao je u subotu za BBC da će poduprijeti amandman koji je inicirao drugi proeuropski bivši konzervativac Oliver Letwin, da se parlament privremeno suzdrži od davanja potpore sporazumu.

VEZANE VIJESTI

Prijedlog pobunjenog konzervativnog zastupnika Olivera Letwina ima dobre šanse za prihvaćanje.

Prihvaćanje amandmana bi značilo da Johnsonov sporazum ne može biti odobren dok zakonski okvir koji sporazum prati uspješno ne prođe u parlamentu.

Predsjednik Donjeg doma parlamenta John Bercow stavio je na dnevni red glasanje o Letwinovu amandmanu.

Izvor s Downing Streeta rekao je za BBC da bi u slučaju usvajanja tog amandmana, konzervativni zastupnici napustili sjednicu parlamenta te ne bi sudjelovali u glasanju o Johnsonovom sporazumu.

Konzervativci bi nakon toga usvojili potrebne zakone kako bi se sporazum ratificirao u ponedjeljak.

Potpuna neizvjesnost oko glasovanja i moguće potpore

Nakon Johnsonova izlaganja parlament je otvorio raspravu nakon koje će uslijediti glasovanje.

Prihvaćanje u parlamentu samo je prvi dio kriterija potrebnog za ratifikaciju sporazuma. Da bi se ratifikacija završila potrebno je i izglasavanje zakona do 31. listopada.

Ako zastupnici prihvate novi dogovor Johnson može provesti plan izlaska 31. listopada. Ako bude odbijen, britanski premijer bi mogao tražiti dozvolu da 31. listopada izvede Britaniju iz EU-a bez sporazuma.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), koja inače podupire Johnsonovu vladu i ima 10 zastupnika, najavila je da neće podržati dogovor, kao i oporbeni laburisti, Škotska nacionalna stranka i liberalni demokrati.

Britanski parlament broji 650 zastupnika, a za ratifikaciju će trebati potpora 320 zastupnika. O sporazumu će glasovati 639 zastupnika s obzirom da zastupnici Sinn Feina ne sudjeluju u radu parlamenta, a predsjednik parlamenta i njegova tri zamjenika nemaju pravo glasa.

Konzervativci u parlamentu broje 288 zastupnika i nemaju većinu, laburisti imaju 244 zastupnika, no među njima je u petak najavljeno da bi devetero njih, a možda i više, moglo poduprijeti brexit. Postoji među njima i veća skupina od oko 20 zastupnika koji žele da Britanci iziđu sa sporazumom.

Ne zna se ni kako će glasovati konzervativci, među kojima su i tvrdokorni brexitovci, tzv. spartanci, njih 28, koji su svaki put odbijali sporazum koji je ispregovarala bivša premijerka Theresa May. Nejasno je i kako će glasovati skupina od 23 neovisna zastupnika, koji su nedavno izbačeni iz stranke.

Ako Johnson izgubi glasanje o sporazumu i ne dobije potporu za izlazak iz EU, zakon od Johnsona zahtijeva da napiše pismo Bruxellesu u kojemu traži još vremena za pregovore, čime se brexit odgađa do 231. siječnja 2020. godine. Tada će EU-om predsjedati Hrvatska.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.