Sud Europske unije odbacio žalbu Gazpromovih tvrtki oko plinovoda Sjeverni tok 2

Svijet 21. svi 202013:57 > 14:04
Izvor: (ilustracija)

Sud Europske unije odbacio je žalbu međunarodnog konzorcija za opskrbu plinom koji gradi Sjeverni tok II na promjene europskih propisa o plinovodima. Izmjene su Bruxellesu osigurale veći nadzor nad plinovodima u kontekstu žestokog sporenja oko rusko-njemačkog projekta.

Plinovod Sjeverni tok 2 trenutno se polaže na 1.200 kilometara dugoj trasi između Njemačke i Rusije, preko Baltičkog mora, kako bi osigurao opskrbu Europe ruskim prirodnim plinom.

EU je u travnju prošle godine izmijenio plinsku direktivu, odredivši da se propisi koji reguliraju unutarnje tržište EU-a primjenjuju i na cjevovode prema trećim zemljama i iz njih.

Izmjene su Bruxellesu osigurale veći nadzor nad plinovodima u kontekstu žestokog sporenja oko rusko-njemačkog projekta. Regulirano je također da kompanije ne mogu istodobno proizvoditi plin i upravljati plinovodom, a konkurenciji je omogućena upotreba plinovoda uz naknadu.

VEZANE VIJESTI

U srpnju prošle godine tvrtke Nord Stream i Nord Stream 2 žalile su se na izmjene prvostupanjskom europskom sudu, tvrdeći da su diskriminatorne jer će ih prisiliti da prodaju Nord Stream 2 ili promijene njegovu strukturu.

Suci Općeg suda EU-a u Luxembourgu objavili su u srijedu da nijedna od te dvije tvrtke nije bila meta izmjena direktive, ocijenivši da je njihova žalba neutemeljena.

Tvrtke se na odluku mogu žaliti drugostupanjskim Sudu pravde EU-a.

Ruska državna pliska kompanija Gazprom većinski je vlasnik Nord Streama te isključivi vlasnik Nord Streama 2.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.