Njemačka počela testirati povratnike iz inozemstva: "Virus ne uzima godišnji"

Svijet 01. kol 202007:47 > 07:48
Izvor: N1

Ministar zdravstva Jens Spahn objavio je da su testiranja još uvijek dobrovoljna, da njihov trošak pokriva njemačko zdravstvo, te da se testiranja provode kako bi se "spriječilo da zaraženi neprimjetno uđu u zemlju".

Spahn je rekao, prenosi Deutsche Welle, da se povratnici iz rizičnih područja mogu besplatno testirati unutar 72 sata od ulaska u Njemačku, i to na posebnim punktovima na aerodromima, kolodvorima i autocestama, kao i kod liječnika opće prakse, te u domovima zdravlja i bolnicama.

Spahnovo ministarstvo je objavilo da su rezultati testiranja gotovi 24 do 48 sati poslije testiranja.

Poseban tretman je, međutim, određen za povratnike s liste Instituta Robert Koch na kojoj su objavljene zemlje i regije koje se smatraju visokorizičnima. S područja EU-a, tu se nalaze španjolske regije Aragon, Katalonija i Navarra, te Luksemburg.

Za povratnike iz tih zemalja, u prvom redu se misli na turiste koji se vraćaju s odmora, vrijedi obaveza da moraju u 14-dnevnu karantenu. Ako bi se pak testirali i pokazali se negativnima na koronavirus, karantenu bi bili slobodni prekinuti.

Uskoro se očekuje zakonsko rješenje po kojem će se svi povratnici iz takvih područja morati testirati, kako je Spahn zatražio prošlog tjedna.

Spahn je upozorio da je porast broja zaraženih u Njemačkoj “upozoravajući signal”.
“Virus ne uzima godišnji odmor”, rekao je.

Test inicijalno plaćaju zdravstvenoosiguravajuće kuće. Savezna vlada potom će pokriti troškove povećanim dodacima, o čemu je već donešena odluka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.