Tihanovska: Lukašenko više nema legitimitet da predstavlja Bjelorusiju

Svijet 08. ruj 202011:32 > 11:35
Izvor: SERGEI GAPON / AFP

Demokratski izabrana bjeloruska vlada neće smatrati valjanim nijedan budući međunarodni sporazum sklopljen s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, rekla je u utorak u obraćanju iz Litve oporbena čelnica Svjatlana Tihanovska.

“Države ili (ugovorne) strane … ne mogu i ne bi smjele očekivati da Bjelorusi i njihova pošteno i demokratski izabrana vlada prihvati sporazume koje protiv njihove volje sklopi nezakoniti režim”, rekla je Tihanovska u video obraćanju.

VEZANE VIJESTI

“Lukašenko nema legitimitet da bude predsjednik naše zemlje. On više ne predstavlja Bjelorusiju”, rekla je odboru Vijeća Europe u obraćanju iz Vilnusa u Litvi kamo je izbjegla iz svoje domovine zbog prijetnji nakon izbora u kolovozu gdje je bila protukandidatkinja Lukašenku.

Litavski ministar vanjskih poslova izrazio je u ponedjeljak zabrinutost da bi Lukašenko mogao odustati od neovisnosti Bjelorusije potpisivanjem sporazuma o čvršćoj integraciji s Rusijom.

Lukašenko je suočen s masovnim prosvjedima i pozivom na odlazak s vlasti nakon izbora koje je i Europska unija nazvala nepoštenima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.