Rinkevics: Rusija maše nuklearnim mačem

Svijet 18. lip 201512:04 > 12:10
Izvor: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Rusko "mahanje nuklearnim mačem" i odbijanje poštivanja uvjeta sporazuma o prekidu vatre u Ukrajini doveli su odnose između Istoka i Zapada na najnižu razinu od kubanske raketne krize 1962., rekao je u četvrtak latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics.

Rusija je ovog tjedna najavila da svoj nuklearni arsenal povećava za novih 40 interkontinentalnih balističkih projektila, povećavajući dodatno napetost u odnosima sa Zapadom, ionako vrlo zategnutim zbog ukrajinske krize.

Rinkevics, koji ima vodeću ulogu u diplomaciji Europske unije jer njegova zemlja trenutačno predsjeda Unijom, u intervjuu za Reuters u Sydneyu ocijenio je uznemirujućima ruske izjave o spremnosti na uporabu nuklearnog oružja.

“Mislim da svjedočimo nečem nečuvenom od 1962. i kubanske raketne krize”, rekao je.

Također je ocijenio da nuklearna retorika Moskve potvrđuje nužnost povećanja broja vojnika i opreme NATO saveza u istočnoj Europi te da NATO mora biti spreman “na sve moguće krize”.

“To pokazuje da doista moramo biti spremni na takve prijetnje odgovoriti kao NATO, povećanjem broja vojnika i razmještanjem dodatne vojne opreme u baltičkim državama i Poljskoj”, kazao je.