Wales uvodi dvotjedni "lockdown"

Svijet 19. lis 202014:44 > 14:48
Izvor: WILLIAM WEST / AFP

Wales će u petak uvesti dvotjedni "lockdown" i svi će osim nužnih radnika morati ostati kod kuće u borbi protiv ubrzanog širenja drugog vala zaraze koronavirusom.

Premijer Walesa Mark Drakeford rekao je da razumije da su ljudi umorni od ograničenja, ali su mjere nužne jer su već popunjeni odjeli za intenzivnu njegu.

“Svi u Walesu morat će ostati kod kuće”, rekao je Drakeford novinarima. “Ako ne djelujemo sada, nastavit će se ubrzavati”, dodao je.

VEZANE VIJESTI

“Lockdown” stupa na snagu u petak i trajat će do 9. studenog. Svi osim nužnih radnika će raditi od kuće.

Maloprodajni lanci, ugostitelji, turistička poduzeća i vjerske ustanove morat će se zatvoriti.

Ujedinjeno Kraljevstvo zabilježilo je 16.982 slučaja koronavirusa, objavile su vlasti u nedjelju. Wales je zabilježio 950 slučajeva, a početkom listopada imao je oko 400.

Nakon javne svađe s gradonačelnikom Velikog Manchestera AndyjemBurnhamom, koji je optužio premijera BorisaJohnsona za pokušaj žrtvovanja sjevera Engleske za spas radnih mjesta na jugu, ministar stanovanja RobertJenrick rekao je da će se “lockdown” uvesti za nekoliko dana.

“Moramo ovo zaključiti”, rekao je Jenrick u pregovorima s lokalnim liderima i dodao da osnova za sporazum postoji.

#related-news_0

Johnson je prijetio da će to područje označiti najvišim stupnjem opasnosti širenja zaraze kojim bi se uvela najstroža ograničenja. Pubovi i barovi morali bi se zatvoriti, a članovi različitih kućanstava ne bi se mogli družiti, protivno volji lokalnih lidera.

Jenrick se nada da će postići sporazum s liderima Manchestera u ponedjeljak, a lokalne novine izvještavaju da je na stolu ponuda od desetaka milijuna funti pomoći tvrtkama koje su pogođene ograničenjima.

“Odgoda će samo pogoršati situaciju, ugroziti ljudske živote i dugoročno pogoršati ekonomske posljedice za grad”, rekao je Jenrick za BBC TV.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.