Od ožujka do lipnja u EU-u 168 tisuća više umrlih nego prošlih godina

Svijet 19. lis 202017:07 > 17:26
Izvor: Ilustracija

Gotovo 170 tisuća ljudi više umrlo je u 26 država Europske unije tijekom prvog vala koronavirusa nego u prosjeku protekle četiri godine, pokazuju službeni podaci.

Eurostat, statistički ured Europske unije, objavio je da je od početka ožujka do kraja lipnja u 26 država EU-a zabilježeno 168 tisuće umrlih više.

“Ti podaci uključuju sve smrtne slučajeve, nevezano za njihove uzroke, no mogu biti korisni za procjenu izravnog i neizravnog utjecaja pandemije covida-19 na europsko stanovništvo”, priopćio je Eurostat.

Irska nije uključena u izračun jer još uvijek nisu dobiveni podaci za tu državu, kazala je glasnogovornica Eurostata Anna-Maria Marola.

Ta institucija izračunala je da je vrhunac broja umrlih zabilježen u tjednu na kraju ožujka i na početku travnja, kad je bilo 36 tisuća smrtnih slučajeva više.

U ožujku su više umirali muškarci nego žene, a žene su češće umirale u travnju i početkom svibnja.

Prve države koje su u Europi pogođene koronavirusom bile su Italija i Španjolska, a te dvije države bilježe i najveći rast broja mrtvih: Španjolska 48 tisuća, a Italija 46 tisuća više.

Sredinom lipnja brojevi su manje alarmantni u odnosu na prošle četiri godine i bilježi se 22 tisuće manje umrlih, priopćio je Eurostat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.