Mađarska imenovala čelnika Vrhovnog suda usprkos protivljenju struke

Svijet 19. lis 202018:16 > 18:18
FENA

Mađarski zastupnici u ponedjeljak su imenovali Zsolta Andrasa Vargu predsjednikom Vrhovnog suda za idućih devet godina, usprkos protivljenju sudaca koji sumnjaju u njegovo iskustvo i političku neovisnost.

Mađarski premijer Viktor Orban je tijekom proteklog desetljeća učvrstio vlast nad gotovo svim dijelovima društva, uključujući pravosuđe. Zbog toga je često u sukobu sa zapadnim državama oko vladavine prava.

Europska komisija je prošli mjesec u izvještaju ocijenila da snižavanje kriterija za čelnika Vrhovnog suda daje mađarskom predsjedniku Janošu Aderu, Orbanovom savezniku i bivšem čelniku njegove stranke Fidesz, veću diskreciju za imenovanje na taj položaj.

Ader je nominirao Vargu, profesora prava i bivšeg člana Ustavnog suda koji je nekoliko godina bio zamjenik glavnog tužitelja Petera Polta, još jednog Orbanovog saveznika.

Nacionalno vijeće sudaca, neovisno tijelo koje okuplja mađarske suce, velikom je većinom odbilo Vargu.

Vijeće je priopćilo da cijeni akademsku karijeru i iskustvo Varge na Ustavnom sudu, no da ne može ignorirati činjenicu da ne postoje zapisi o njegovim pravnim odlukama niti on ima iskustva rada u sudnicama.

Usprkos tome, parlament u kojem Orbanov Fidesz ima dvotrećinsku većinu u ponedjeljak je imenovao Vargu.

Nacionalno vijeće sudaca kazalo je da je ta nominacija bila moguća tek nakon dva nedavna amandmana kojom se napustila praksa na snazi od pada komunizma koja zahtijeva da čelnik Vrhovnog suda može biti samo netko s iskustvom rada kao sudac.

Vijeće je reklo i kako se “ne zadovoljava ustavni zahtjev da samo osoba neovisna o drugim granama vlasti i koja se vanjskim promatračima čini nepristranom može biti na vrhu pravosudnog sustava”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.