Nagorno Karabah: Armenija isključuje svako diplomatsko rješenje

Svijet 21. lis 202018:23 > 18:26
Davit Ghahramanyan / NKR Infocenter / AFP

Armenski premijer Nikol Pašinjan u srijedu je ocijenio da nije moguće nikakvo "diplomatsko rješenje" sukoba s Azerbajdžanom za enklavu Nagorno Karabah te je pozvao svoje državljane da se dragovoljno prijave na bojište.

“Moramo priznati da se pitanje Karabaha u ovom trenutku i još dugo ne može riješiti diplomatskim putem” rekao je Nikol Pašinjan u video snimci na Facebooku.

Pozvao je svoje “čelnike gradova, okrugova, sela, političkih stranaka, civilnih organizacija i poslovnih krugova da organiziraju jednice dragovoljaca koje će se na strani separatista u Nagorno Karabahu boriti protiv Azerbajdžana.

VEZANE VIJESTI

Azerbajdžanske snage su nakon gotovo četiri tjedna sukoba u kojima je poginulo više stotina ljudi zauzele područja koje izmiču kontroli Bakua od 1990-ih godina.

Pašinjan je rekao da je stanje na bojištu “dosta teško” za separatiste.

Dva neuspješna primirja

“Postoji pobjeda ili poraz, ništa drugo. Za pobjedu moramo osnovati postrojbe dragovoljaca”, rekao je i ocijenio da Azerbajdžan šalje u borbu svoje posljednje snage.

Pašinjanov poziv stiže nakon dva neuspješna primirja ovog mjeseca.

Prvo humanitarno primirje trebalo je stupiti na snagu 10. listopada no nije zaživjelo. Drugo primirje je propalo tjedan dana poslije.

#related-news_0

Pašinjan je to govorio u vrijeme kada su njegov ministar vanjskih poslova Zohrab Mnatsakanian i azerbajdžanski šef diplomacije DžehunBajramov bili u Moskvi na odvojenim pregovorima s Rusijom. Njih dvojica trebaju u petak u Washingtonu razgovarati i s američkim kolegom Mikeom Pompeom.

Rusija, glavna regionalna sila, uputila je mnogostruke pozive na primirje od nastavka sukoba 27. rujna u Nagorno Karabahu, većinski nastanjenom Armencima koje se odvojilo od Azerbajdžana raspadom SSSR, zbog čega se vodio rat u kojem je poginulo 30.000 ljudi.

Rusija, Sjedinjene Države i Francuska su povijesni posrednici u sukobu u Nagorno Karabahu. Ali sredinom 1990-ih godina svi diplomatski napori su bili neuspješni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.