Orban zbog kriterija vladavine prava usporedio EU s SSSR-om

Svijet 13. stu 202011:05 > 11:10
ATTILA KISBENEDEK / AFP

Mađarska ne može prihvatiti vezanje europskih sredstava za kriterij vladavine prava jer bi Europska unija zbog toga počela sličiti na Sovjetski Savez, rekao je u petak premijer Viktor Orban.

Orban, na vlasti u Mađarskoj duže od desetljeća, često je kritiziran zbog potkopavanja demokracije u svojoj državi, nekoć pod sovjetskom kontrolom. U petak je rekao kako „mađarski novac ne može biti oduzet“, a dan ranije je o prijedlogu kriterija vladavine prava razgovarao i s njemačkom kancelarkom AngelomMerkel.

Orban je njemačkoj čelnici rekao kako Mađarska ne može blokirati tu mjeru koju je predložio Europski parlament, a njemačko predsjedništvo bi ju moglo prihvatiti, jer je za nju dovoljna dvotrećinska većina, no da bi time „pretvorili EU u Sovjetski Savez“.

VEZANE VIJESTI

Mađarski čelnik smatra kako bi to predstavljalo „ucjenu na ideološkim temeljima bez objektivnih kriterija“.

„Nismo to htjeli. Nismo stvorili EU da bi imali novi Sovjetski Savez“, dodao je mađarski čelnik, ipak ne zaprijetivši da će staviti veto na cijeli proces usvajanja europskog proračuna.

Glavni Orbanov saveznik, poljski premijer Mateusz Morawiecki, poslao je pismo institucijama EU-a zaprijetivši da će blokirati proračun za razdoblje od 2021. do 2027. godine ako EU doista uvede kriterij vladavine prava.

Njega zagovaraju Europski parlament i nekoliko sjevernih europskih država poput Nizozemske koji su zahtijevali i strožu formulaciju mjere.

Poljska i Mađarska, kao i ostale članice EU-a, mogu staviti veto na usvajanje višegodišnjeg financijskog okvira, no to bi naštetilo i njima kao državama koje su primile najviše europskih sredstava i u kojoj pobornici vladajućih stranaka često ovise o europskih subvencijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.