Britanija i Francuska najavile "konačni obračun" s IS-om

Svijet 07. ruj 201516:08 > 16:11
Izvor: REUTERS/Toby Melville

Velika Britanija i Francuska razmatraju zračne napade na Islamsku državu u Siriji, kako bi uništili teroriste koji prisiljavaju stotine tisuća ljudi da pobjegnu iz svoje domovine u strahu za svoje živote.

Britanski ministar financija George Osborne prekjučer je kazao kako bi vlada mogla na glasanje staviti nove napade u Siriji.

“Ja, premijer, ministar obrane i šef diplomacije uvjereni smo kako je kucnuo čas za tu odluku. Ako se borimo protiv IS-a na jednoj strani iračke granice, trebali bismo se boriti protiv njih i na sirijskoj strani”, kazao je Osbourne.

Francuska također razmatra izvođenje zračnih napada na Islamsku državu u Siriji, zajedno s međunarodnom koalicijom koju predvodi SAD, objavio je Le Monde.

“Bilo bi nedosljedno i nerealno poslati francuske snage u kopnenu akciju u Siriji. Nećemo ići u kopnenu intervenciju. Zatražio sam od ministarstva obrane da se od sutra provode izviđački letovi iznad Sirije. Oni će omogućiti udare protiv Daecha, uz očuvanje autonomije naših akcija i odluka”, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande na konferenciji za novinare.

https://youtube.com/watch?v=V2jjqoeoIhQ