Pronađena tijela 163 putnika iz aviona, dan žalosti u Rusiji

Svijet 01. stu 201509:22 > 09:26
REUTERS/Stringer

Egipatski spasilački timovi danas su nastavili tražiti tijela putnika ruskog aviona koji se u subotu srušio nad egipatskim Sinajem.

Jedan vojni oficir, koji pomaže u potrazi, rekao je za agenciju AFP da su spastelji do sada pronašli tijela 163 od ukupno 224 putnika i članova posade koji su se nalazili u avionu “Airbus 321”, koji se srušio nedugo poslije polijetanja jučer ujutro iz ljetovališta Šarm el-Šeik.

U avionu se nalazilo 214 ruskih državljana, tri osobe s ukrajinskim pasošem, kao i sedam članova posade.

Spasioci su odlučili proširiti područje na kojem se provodi potraga na 15 kvadratnih kilometara, rekao je vojni oficir, koji je želio ostati anoniman.

U međuvremenu su na mjesto udesa stigli i ruski istražitelji, kojima će biti dopušten pristup olupini aviona u udaljenom dijelu poluotoka Sinaj, objavila je egipatska novinska agencija MENA.

Istražni organi su pronašli crnu kutiju iz aviona, a vlada u Kairu je navela da se njen sadržaj analizira kako bi se utvrdio uzrok pada aviona. I egipatski i ruski dužnosnici su izrazili sumnju u tvrdnje ogranka Islamske države da su oni oborili avion.

Dan žalosti u Rusiji 

U Rusiji je danas dan žalosti povodom pogibije 224 putnika i članova posade ruskog aviona a u Sankt Peterburgu, odakle je većina poginulih putnika, bit će više dana žalosti, koji će trajati dok se ne pokopaju sve žrtve.

“Ono što se dogodilo porodicama naših državljana i građana Sankt Peterburga predstavlja veliki i nenadoknadiv gubitak. Žalovanje će u našem gradu, iz očitih razloga, trajati više dana pošto je potrebno organizirati sprovode i sve ostale memorijalne događaje, kao i sistem podrške porodicama žrtava”, rekao je gradonačelnik Sankt Peterburga Igor Albin, a prenijela je agencija Tass.

REUTERS/Stringer
REUTERS/Stringer
REUTERS/Stringer
REUTERS/Stringer
REUTERS/Stringer