Mislite da je Mujica fascinantan? Upoznajte njegovu ženu

Svijet 01. stu 201516:55 > 16:56
youtube/screenshot

U usporedbi s drugim bivšim i sadašnjim državnicima svijeta bivši urugvajski predsjednik (2010. - 2015.) Jose Mujica je prilično 'opak'. Služio je 14 godina zatvorske kazne, sudjelovao je u revoluciji, odrekao se plaće, vozi staru 'Bubu', na sastanke je dolazio u sandalama. No je li vam promaklo da je njegova supruga još 'opakija' od njega?

Lucia Topolansky je senatorica, bivša revolucionarka, bježala je iz zatvora, preživjela mučenje, bavi se poljoprivredom…

Dobar dio Urugvajaca, međutim, nije volio prvu damu. Govorili su da je opasna. Koliko god to bilo čudno, teško je povezati ovu 70-godišnjakinju s onim što je proživjela u životu.

Ona je u intervjuima koje je davala ponavljala kako je vjerna svom suprugu jednako kao i svojoj borbi za jednakost svih Urugvajaca.

”Moja jedina ovisnost je ljubav”, rekla je Topolansky.

Strastvena gerilka

Lucia Topolansky je 1969. organizirala jednu od najsmionijih akcija gerilskog pokreta, onu u kojoj je srušena Monty Financial House (privatna banka).

Saznala je da se u poslovanju banke kriju neke nerugalrnosti pa je o tome obavijestila institucije, a zatim i novinare. Kad su se svi oglušili kontaktirala je neke prijatelje iz pobunjeničke skupine Tupamaros. Oni su izveli oružani napad na banku te su odnijeli inkriminirajuće dokumente. Osim toga ukrali su i puno novca kako bi se mogli financirati.

Provela je u zatovru gotovo jednako vremena kao i njezin muž

U zatvoru je bila poznata popd nadimkom ”La Tronca”. Odslužila je 13 godina kazne zbog umiješanosti u gerilski pokret. Prema izjavama tadašnjih zatvorenika bila je povučena, organizirana i vrlo militantna.

Organizirala je bijeg iz zatvora

1971. godine iz ženskog zatvora je pobjeglo 38 političkih zatvorenica. Među njimma je bila i tada 19-godišnja Topolansky. Da bi pobjegla iz zatvora morala je puzati kroz kanalizacijske cijevi. Osim toga ona je bila jedna od organizatorica cijelog bijega koji je izveden bez greške.

Nekoliko mjeseci kasnije Topolansky je opet bila u zatvoru gdje je provela nekoliko godina u strogo čuvanom odjelu.

Poput svog muža Topolansky živi skromno iako dolazi iz bogate obitelji

Jedna od priča koje o njoj kruže je i ona u kojoj se prepričava kako je njezina obitelj prva imala zahod u sklopu kuće. Svakako, Lucia Topolansky dolazi iz privilegiranog sloja. Pohađala je najbolje škole sve dok Urugvaj nije zaronio u diktaturu.

Kao prva dama, a tako i danas, Topolansky živi na farmi uz svog tronogog psa.