Njemačko selo sa 102 stanovnika treba primiti 750 izbjeglica

Svijet 02. stu 201513:04 > 13:07
Google Maps

Njemačka nastoji svim silama osigurati smještaj za milijun izbjeglica, koliko ih se očekuje. Sumte, njemačko selo sa 102 stanovnika i potpuno bez infrastrukture trebalo bi usedmerostručiti broj ljudi preko noći.

Independent piše kako se radi o naselju s jednom glavnom ulicom, u kojemu pretežno žive farmeri. Nema trgovinu ni školu niti policijsku stanicu. Prve izbjeglice trebale bi im pristići u ponedjeljak.

Načelnik saksonskog sela Sumte, Christian Fabel, dobio je obavijest mailom da će tisuću azilanata krenuti prema selu, no ta je brojka, zbog mogućeg preopterećenja lokalne kanalizacije, snižena za četvrtinu, odnosno 750, što je Fabelu i dalje nepojmljivo.

U početku je mislio da se radi o šali, odnosno da to nikako ne može biti točno.

Desnica trlja ruke

“Naša infrastruktura je nikakva, nemamo je. Javni prijevoz jedva postoji. Mi smo usred ničega”, kazao je Fabel. Seljani su predložili da se u blizini otvori policijska stanica, koja bi danonoćno monitorirala kretanje izbjeglica, međutim, prijedlog je odbačen kao pretjeran.

Holger Niemann, predstavnik Desnice u seoskom vijeću, ekstremno desničarske stanke s jakim vezama s neonacistima, izjavio je sljedeće: “Ovo je loše za ljude, ali je politički dobro za mene”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.