Globalna prosječna temperatura prvi put 2°C iznad sezonskog prosjeka

Svijet 20. stu 202314:57 0 komentara
pixabay

Globalna prosječna temperatura u petak je prvi put bila više od dva Celzijeva stupnja iznad sezonskog prosjeka iz predindustrijskog razdoblja, odnosno iznad gornje granice Pariškog sporazuma, objavio je Europski opservatorij Copernicus.

Po preliminarnim podacima, globalna je temperatura 17. studenoga iznosila 2,06 Celzijevih stupnjeva više od prosjeka evidentiranog između 1850. i 1900., napisala je na X-u Samantha Burgess, zamjenica voditelja Odjela za klimatske promjene Copernicusa.

“Prvi dan otkako se vodi evidencija temperatura je globalno premašila predindustrijsku razinu za više od 2°C”, dodala je.

Aktualna klima smatra se toplijom za oko 1,2°C u usporedbi s tim razdobljem.

Svrha sporazuma potpisanog 2015. na kraju sastanka o klimi COP21 je “održati globalni porast prosječne temperature znatno ispod 2°C u odnosu na predindustrijske vrijednosti” i nastaviti s naporima “ograničenja porasta temperature na 1,5°C iznad predindustrijskih vrijednosti”.

U posebnom izvješću IPCC-a iz 2018. stručnjaci za klimatske promjene, okupljeni pod okriljem UN-a usvojili su kao definiciju zagrijavanja prosjek “u razdoblju od 30 godina” u usporedbi s “referentnim razdobljem od 1850. do1900 godine”.

Prvi evidentiran dan koji je dosegnuo temperaturu iznad praga od 2°C tek je dio niza neslavnih rekorda.

Evidencija temperatura od lipnja do listopada ukazuje na to da se radi o najtoplijim ikada dosad evidentiranim mjesecima, podaci su Copernicusa. Dužnosnici Opservatorija smatraju da će 2023. gotovo sigurno premašiti godišnji rekord iz 2016.

Listopad 2023. bio je “za 1,7°C topliji od prosječnog listopada u razdoblju od 1850. do 1900.”, objavio je početkom studenoga Opservatorij.

Rekordne temperature rezultiraju sušama, a one su sinonim za glad, razorne požare ili uragane, upozorili su znanstvenici.

O svemu će se razgovarati na 28. konferenciji UN-a o klimi koja se od 30. studenoga do 12. prosinca održava u Dubaiju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.