I Hitler je posjetio Mariupolj: “Tada je prvi put shvatio da je rat izgubljen”

Svijet 19. ožu 202317:01 1 komentar
Kremlin.ru/Handout via REUTERS

Ukrajinski dužnosnik Anton Geraščenko usporedio je ruskog predsjednika Vladimira Putina s nacističkim vođom Adolfom Hitlerom jer je također posjetio Mariupolj, jedan od gradova koji su teško razoreni od početka rata u Ukrajini.

“Još jedan diktator također je jednom posjetio Mariupolj. Znamo kako je njegova priča završila. Hitler je bio u posjetu stožeru Grupe armija Jug u Mariupolju u Ukrajini u prosincu 1941. Mnogi povjesničari tvrde da je Hitler ovdje prvi put shvatio da je rat izgubljen”, napisao je u nedjelju na Twitteru Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine.

Mariupolj, strateška morska luka duž Azovskog mora, zauzet je tijekom nacističke okupacije sovjetske Ukrajine u Drugom svjetskom ratu od 1941. do 1943. Grad je ozbiljno oštećen u to vrijeme dok je nacistička Njemačka također napala Lenjingrad, koji se danas zove Sankt Peterburg, piše Newsweek.

Osamdeset godina je prošlo od nacističke okupacije Mariupolja, ali grad je još jednom doživio slična zlostavljanja kada su Putinove snage pokrenule teške ofenzive prošle godine i ostavile tisuće stanovnika bez hrane, vode i komunalnih usluga.

Putin je posjetio grad u subotu, dan nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovo uhićenje zbog navodnih ratnih zločina. Dok je obilazio grad, ruskog predsjednika je potpredsjednik vlade Marat Khusnullin izvijestio o naporima na obnovi, prenosi Reuters pozivajući se na državnu televiziju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare