Liese: EK više neće kupovati vektorska cjepiva, budućnost u cjepivima mRNK

Svijet 14. tra 202114:35 > 19:222 komentara
Izvor: REUTERS / Carlos Barria / ilustracija

Europska komisija neće više kupovati vektorska cjepiva koja proizvode AstraZeneca i Johnson&Johnson nego će se ubuduće oslanjati na cjepiva na bazi glasničke RNK (mRNK), koje proizvodi BioNTech/Phizer, Moderna i njemački CureVac, izjavio je njemački demokršćanski zastupnik u Europskom parlamentu Peter Liese.

Liese je u srijedu rekao da je tu informaciju dobio od Komisije. Prema tim informacijama, Komisija želi kupiti 900 milijuna doza cjepiva na bazi glasničke RNK za 2022. i 2023. godinu i neće obnavljati ugovore s drugim proizvođačima cjepiva.

“Vektorska cjepiva Johnson&Johnson i AstraZeneca su dobra cjepiva i trebamo ih koristiti kako bi pandemiju stavili  pod nadzor do ljeta…. ali budućnost pripada cjepivima na bazi glasničke RNK, koja su očito učinkovitija od vektorskih i čini se da imaju manje nuspojava”, rekao je Liese, liječnik po struci, koji je u Europskoj pučkoj stranci zadužen za zdravstvo.

Liese dodaje da je najveća prednost cjepiva na bazi glasničke RNK to što se mogu brže prilagođavati na nove varijante virusa.

Cjepiva na bazi glasničke RNK sadržavaju “upute” za stvaranje proteinskog šiljka virusa koji uzrokuje covid-19 ‘upakirana’ u lipid. Na temelju tih uputa same tjelesne stanice mogu proizvesti taj protein koji je jedinstven za taj koronavirus. Čovjekov imunosni sustav prepoznaje da taj jedinstveni protein ne bi trebao biti u tijelu i reagira prirodnom obranom od zaraze covidom-19 stvaranjem antitijela.

Virusna vektorska cjepiva koriste oslabljeni i bezopasni virus koji prenosi genske informacije o stvaranju proteinskih šiljaka koranavirusa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar