Zelenski se iz SAD-a ne vraća praznih ruku, ali nije dobio ono što je tražio

Svijet 22. ruj 202322:46 0 komentara
AFP

Čini se da ukrajinski predsjednik Zelenski ovaj tjedan ipak nije napustio Washington praznih ruku. Prema izvješćima koja su se pojavila u petak poslijepodne, Bidenova administracija je popustila i Ukrajini će poslati projektile ATACM dugog dometa, za koje se dugo smatralo da bi mogli dovesti do eskalacije sukoba u Ukrajini u "nadolazećim tjednima", navodi Politico.

Varijanta ATACM-a koju SAD navodno razmatra, prema Washington Postu (koji, za razliku od Politica kaže da će Bidenova administracija ovu vijest “uskoro objaviti”) koristi kontroverzno kasetno streljivo, još jednu staru “crvenu liniju” za administraciju u ovom ratu, umjesto jednu bojevu glavu. Ovo nije baš ono čemu su se Ukrajinci nadali, piše Responsible Statecraft.

“Kasetnim streljivom ne uništavate velike, vrijedne mete”, ističe George Beebe, QI-jev direktor za Grand Strategy. “(Ovi ATACM-ovi) mogli bi zakomplicirati stvari iza ruskih linija bojišnice, dovodeći do toga da Rusi moraju premjestiti neka skladišta i brinuti se malo više o opskrbnim linijama. Ali čak ni tada, ovo neće dovesti ni blizu promjene igre. Rusija se može i hoće prilagoditi.”

Zanimljivo je i da je Biden čekao da Zelenski ode iz grada, daleko od mikrofona, prije nego što je dopustio svojim ljudima da ispuste ovu bombu. To je tipičan petak u Washingtonu – potencijalno kontroverzne vijesti sačuvajte za petak poslijepodne.

Prema Politicu, Biden je obećao iza zatvorenih vrata u četvrtak, a dva neimenovana dužnosnika danas su dojavila novinarima:

Predsjednik Joe Biden obećao je svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da će Sjedinjene Države Kijevu uskoro osigurati mali broj projektila dugog dometa kako bi pomogle u ratu s Rusijom, prema dvojici američkih dužnosnika upoznatih s tim pitanjem.

Biden je dao obećanje Zelenskom tijekom posjeta ukrajinskog čelnika Bijeloj kući u četvrtak, ispunjavajući dugogodišnju želju Kijeva, prema dužnosnicima kojima je kao i ostalima za ovu priču odobrena anonimnost.

Ukrajina je iz očitih razloga željela ATACM (vojne taktičke raketne sustave) jer imaju domet od 190 milja što bi njezinoj vojsci omogućilo da gađa ciljeve unutar ruskog teritorija, uključujući Krim koji je okupirala Rusija. Trenutno imaju američke HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), koji imaju domet od oko 50 milja.

I HIMARS-i su nekoć bili “crvena linija” za Bidenovu administraciju, koja se bojala da će dovesti do eskalacije. Oružje je ipak poslano u Ukrajinu, počevši od lipnja 2022. U srpnju 2022., savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je novinarima, na pitanje o tome hoće li će sljedeća pošiljka biti ATACM-ovi, da bi taj korak riskirao staviti SAD i Rusiju na “put prema trećem svjetskom ratu.”

Sada je jasno, nakon tenkova Abrams, još jedne crvene linije, i odobravanja transfera F-16, još jedne crvene linije, od europskih partnera u Ukrajinu, da su ATACM-ovi bili neizbježni. Bijela kuća želi dati Ukrajincima najbolju moguću priliku da ispune ciljeve svoje protuofenzive.

Dok mnogi kažu da bi ovaj potez mogao samo približiti Zapad izravnom sukobu s Rusijom, drugi poput Beebea kažu da bi bilo snažnije da su ATACM-ovi opremljeni projektilima koje su Ukrajinci i tražili, što bi znatno poboljšalo borbene sposobnosti Ukrajinaca.

“Ukrajina je željela oružje sa sposobnošću strateškog udara dugog dometa”, dodao je. “Umjesto toga dobivaju dalekometno protupješačko oružje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.