Kombinacija ova tri cjepiva značajno smanjuje rizik razvoja od Alzheimerove bolesti

Zdravlje 22. ruj 202319:35 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Rezultati novih istraživanja na Sveučilištu u Teksasu zvuče obećavajuće, barem što se tiče sigurnosti cjepiva dok ulazimo u sezonu viroza.

“Sezona je zakazivanja termina za cijepljenje. Rutinska cjepiva koja dobivate dobro se bore protiv virusa kojima su namijnjena, a sada, nova istraživanja sugeriraju i da bi mogla obaviti impresivnu dvostruku zadaću i zaštititi vas od još jedne bolesti, prenosi The Healthy.

Nedavna otkrića objavljena u rujnu 2023. u časopisu Journal of Alzheimer’s Disease sugeriraju da kombinacija tri posebna cjepiva može pomoći u zaštiti mozga i kasnije.

Paul E. Schulz, liječnik i vodeći autor studije i profesor neurodegenerativnih bolesti na Medicinskom fakultetu McGovern, komentirao je: “Ova otkrića nam sugeriraju da cijepljenje ima općenitiji učinak na imunološki sustav koji smanjuje rizik od za razvoj Alzheimerove bolesti.”

U svibnju 2022. tim McGoverna također je predstavio istraživanje koje otkriva da bi dobivanje samo jednog cjepiva protiv gripe moglo smanjiti rizik od Alzheimera za 40 posto, u usporedbi s onima koji se nisu cijepili.

Dr. Schulz objasnio je kako su se istraživači pitali je li nalaz bio specifičan za cjepivo protiv gripe. “Ovi su podaci otkrili da je nekoliko dodatnih cjepiva za odrasle također povezano sa smanjenjem rizika od Alzheimerove bolesti.”

Rezultati studije

Istraživači su promatrali starije osobe u dobi od 65 i više godina bez povijesti demencije u posljednje dvije godine. Tijekom razdoblja od osam godina, usporedili su dvije grupe sličnih karakteristika: Jedna grupa je primila cjepiva protiv tetanusa, difterije, herpesa i upale pluća, a druga grupa nije. Cilj je bio utvrditi koliko ta cjepiva utječu na izglede za razvoj Alzheimerove bolesti.

Podaci su otkrili zapanjujuće uvide. Osobe koje su primile Tdap/Td cjepivo imale su 30 posto manji rizik od Alzheimerove bolesti.

U perspektivi, 7,2 posto cijepljene skupine razvilo je bolest, u usporedbi s 10,2 posto onih koji nisu bili cijepljeni.

Slično tome, kod onih koji su cijepljeni cjepivom protiv herpes zostera uvidjeli su smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti za 25 posto, pri čemu je 8,1 posto cijepljene skupine razvilo to stanje u usporedbi s 10,7 posto necijepljenih. Cjepivo protiv pneumokoka povezano je s 27 posto smanjenim rizikom. U ovom slučaju, 7,92 posto cijepljenih pacijenata razvilo je Alzheimerovu bolest, za razliku od 10,9 posto njihovih necijepljenih kolega.

Yaobin Ling, znanstveni asistent na UTHealth Houston, naglašava važnost takvih nalaza, navodeći: “Posebno je ohrabrujuće promatrati dosljedne rezultate u brojnim velikim bazama podataka o zdravstvu.”

Znanost iza otkrića

Uzroci koji stoje iza ovog iznenađujućeg otkrića još se istražuju.

Avram Bukhbinder, specijalizant pedijatrijske neurologije u Općoj bolnici Massachusetts i bivši student UTHealtha u Houstonu, sugerira da “cjepiva mogu promijeniti način na koji imunološki sustav reagira na nakupljanje toksičnih proteina koji pridonose Alzheimerovoj bolesti.” Dr. Bukhbinder dalje tvrdi da bi cjepiva mogla poboljšati učinkovitost imunoloških stanica, omogućujući im da učinkovitije očiste toksične proteine ili moduliraju imunološki odgovor kako bi se smanjilo oštećenje zdravih moždanih stanica.

Nadalje, neka cjepiva štite od stanja kao što je herpes zoster, koji mogu doprinijeti neuroinflamaciji, što je potencijalni faktor u razvoju Alzheimerove bolesti.

Pobjeda znanosti

Iako se pojavljuju uzbudljivi tretmani za Alzheimerovu bolest, oni često dolaze s visokim troškovima i infrastrukturnim zahtjevima.

Nasuprot tome, uobičajena cjepiva, kao dio rutinskog rasporeda cijepljenja odraslih, široko su dostupna. Kristofer Harris, vodeći autor studije i programski voditelj na Odjelu za neurologiju pri UTHealthu, ističe važnu tvrdnju: „Naši nalazi su pobjeda i za istraživanje prevencije Alzheimerove bolesti i za javno zdravstvo općenito, budući da je ovo još jedno istraživanje koje pokazuje vrijednost cijepljenja.”

Ako tražite potencijalno učinkovit način za smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti, razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni da ste u tijeku s cijepljenjem. Ovo otkriće, koje je još u ranoj fazi, naglašava potencijal kombiniranja javnozdravstvenih mjera s inovativnim istraživanjem u borbi protiv razornih učinaka Alzheimerove bolesti, prenosi zaključke studije The Healthy.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.