Hrvatski startup Electrocoin Raiffeisen banci ponudio da lansiraju “kripto kunu"

Tehnologija 02. ruj 201908:06 > 08:10
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija

Najbržerastući hrvatski startup Electrocoin ponudio je najvećoj zadružnoj banci u Austriji i jednoj od najvećih banaka u jugoistočnoj Europi, Raiffeisen banci (RBA), da zajednički lansiraju “kripto kunu”.

Electrocoin je na hrvatskom finalu Elevator Lab Challenge, koji su po prvi put u Zagrebu organizirali RBA i Startit, predstavio svoju uslugu PayCek, prvi hrvatski payment procesor za kriptovalute, piše Poslovni dnevnik.

Vedran Vukelić iz Electrocoina kaže da s PayCekom, koji je u tri mjeseca privukao više od 40 biznisa, sada žele ići korak dalje i od njega napraviti alat koji će tržište donijeti novi oblik gotovine, tzv. cash 2.0, te tako zamijeniti potrebu za nošenjem papirnatih kuna i kovanica.

Jednostavnije plaćanje

“Imamo pet godina iskustva u kripto svijetu, prosječnih 30 milijuna eura godišnjeg prihoda, 5000 aktivnih korisnika u više od 30 država, surađujemo s Hrvatskom poštom, Greypom, Crvenim križem, vodećim POS igračima i sada želimo predstaviti e-novčanik koji bi omogućio da umjesto fizičkih kuna njih imate u elektroničkom obliku na svom mobitelu”, kaže Vukelić.

Dodaje da im RBA treba, jer iako će koristiti kripto-tehnologije, za svaku kunu koju emitiraju na e-novčanik PayCeka moraju imati kunu pologa u banci. Umjesto da rade vlastitu banku te ishode vrlo skupe dozvole i složena regulatorna odobrenja, naglašava Vukelić, odlučili su se potražiti partnera kojem je taj dio temeljno poslovanje.

Electrocoin je od 2015. do 2017. godine narastao 932 puta na 206,9 milijuna kuna prihoda, i to zahvaljujući usluzi mjenjačnice kriptovaluta. Lani je, prema podacima Fine, usporio rast ostvarivši prihod od 207,7 milijuna kuna.

Strateška odluka

“Da bismo izdali kripto kunu ili eHRK te omogućili da se s njom plaća posvuda trebamo banku. Korisnicima ovo znači da neće trebati račun u banci da bi plaćali eHRK što će značajno pojednostavniti plaćanja, a omogućit će i neke nove usluge, primjerice da djeca izravno na mobitele dobivaju džeparac”, kaže Vukelić te dodaje da sve to, kao i prethodne usluge, žele napraviti u suradnji s domaćim regulatorima. U Zagrebu se na hrvatskom finalu Elevator Lab Challenge okupilo sedam startupa.

Nevenka Rangelov iz Startita kaže da je vrlo zadovoljna time s obzirom na to da RBA dosad takva natjecanja nije radio u Hrvatskoj.

Michael Georg Müller, predsjednik Uprave Raiffeisenbank Croatia kaže da su strateški odlučili surađivati s fintechima. “Interno radimo da budemo agilni, ali činjenica je da se fintechi mogu prilagođavati brže, a s druge strane trebaju partnera u banci”, zaključuje Müller.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram