Četiri najčešće zablude o prijenosnim računalima

žena, koncentracija, posao, laptop, računalo, nokti, griženje noktiju
Izvor: Shutterstock / Ilustracija

Od baterija koje zaboravljaju svoj kapacitet do računala koja prestaju raditi zbog starosti, ovo je nekoliko najčešćih netočnih uvjerenja vezanih uz prijenosna računala.

Računala, koliko god pristupačnija postajala, i dalje mnogim korisnicima izgledaju kao magične kutije koje rade po principima koje je jedino moguće otkriti na društvenim mrežama. Na sreću, zablude vezane uz laptope općenito su usko vezane uz nepoznavanje tehnologije računala ili prisjećanje na pravila koja su vrijedila dok smo sve programe učitavali s disketa. Ovo su četiri najčešće računalne zablude i što se zapravo krije iza njih, piše tportal.

Potpuno pražnjenje laptopa pomaže dugovječnosti baterije

Neki stariji korisnici prijenosnih računala smatraju da baterije koje se napajaju imaju ‘sjećanje’ te se mogu napuniti samo do ‘zapamćene’ razine. Ako ih napunite prije nego što ih istrošite do nule, neće se više moći puniti do sto posto kapaciteta.

Ovaj mit usko je vezan uz starije tehnologije, odnosno eru Ni-MH ćelija koje su patile od gore spomenutog memory efekta. Nove baterije temeljene na litij-ionskim ili litij-ion polimerskim ćelijama nemaju takav efekt i mogu se puniti kad god zatreba, s time da će im, kao i svim modernim baterijama, zdravlje postupno padati. Ovo što znači da baterija stara tri ili četiri godine neće imati kapacitet kao ona u novom laptopu.

Kako puniti nove generacije baterija? Stručnjaci predlažu da kapacitet baterije držite između 20 i 80 posto te da, ako je to moguće, ne ostavljate bateriju potpuno praznom.

Magneti u blizini računala mogu izbrisati podatke

Drugi zanimljiv mit vezan je uz magnetska polja – ako računalu približite magnet, njime ćete izbrisati podatke.

SSD-ovi, odnosno Solid State Driveovi, i druge vrste flash memorije koja se najčešće nalazi u laptopima i USB diskovima koriste pohranjeni naboj unutar ćelije kako bi snimale komadiće binarnog koda. Podaci snimljeni na tvrdim diskovima snimaju se promjenom polariteta magnetskih komadića. Drugim riječima, ako magnetom dođete blizu SSD-a, on ne može utjecati na pohranjene podatke dok u slučaju HDD-a jako magnetsko polje može promijeniti polaritet na disku i dovesti do oštećenja podataka. Minimalna snaga magneta potrebna za takvo što je, naglašava Laptop Mag, 1,1 tesla, odnosno ekvivalent magneta koji se koristi za magnetsku rezonancu.

Hardver u vašem laptopu se s vremenom ‘umara’ i ‘usporava’

Uz izuzetak zapremnine, odnosno tvrdog diska, hardver vašeg laptopa ne može jednostavno ‘ostarjeti’. Ono što ćete puno vjerojatnije susresti padovi su sustava, a ne usporenje. Njega pak može uzrokovati više faktora. Od virusa i malwarea do konkretnih nadogradnji operativnog sustava koje, za razliku od prethodne verzije, troše više resursa i samim time usporavaju rad računala.

Vaše računalo stvara nove podatke dok instalira programe, stvara datoteke ili surfa internetom. Na vama je reagirati i povremeno počistiti međumemoriju ili pokrenuti ugrađene alate za održavanje sustava. Nipošto nemojte instalirati ‘čistače računala’ zato što je riječ o programima koji u najboljem slučaju ne naprave ništa posebno, a u najgorem otmu vaše računalo i muče vas iskačućim reklamama (ili još gore – blokiraju pristup PC-ju) sve dok im ne platite.

Veći broj megapiksela znači bolje fotografije

Jedan od najčešće prepričavanih tehnoloških mitova vezan je uz kameru laptopa, tableta i smartfona i odnosi se na mitske megapiksele: više megapiksela garantira bolje digitalne fotografije.

Megapikseli nemaju apsolutno nikakve veze s kvalitetom digitalne fotografije, već su usko vezani uz njezinu veličinu. Kvaliteta fotografije snimljene digitalnom kamerom definirana je vrstom senzora i njegovom veličinom te procesorom, softverom i optikom. Jedini utjecaj koji megapikseli mogu imati vezan je uz zumiranje udaljenih objekata. Drugim riječima, veličina objektiva na vašoj web kameri neće utjecati na kvalitetu fotografije ili videopoziva osim ako se ne radi o bolno niskoj razlučivosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar