Google ima novosti: Proširuje spektar osobnih informacija koje možete izbrisati

Tehnologija 28. tra 202212:13
Izvor: Pexels/Ilustracija

Google će to napraviti pod uvjetom da ih zamolite i ako nakon toga zaključe da se rezultati pretrage sa vašim imenom opasni. Pravilo će biti primjenjeno na globalnoj razini.

Google kaže da proširuje spektar osobnih informacija koje će izbrisati iz rezultata pretrage kako bi pokrio stvari poput fizičke adrese, telefonskih brojeva i lozinki. Do sad je značajka uglavnom pokrivala stvari koje bi omogućile krađu vašeg identiteta ili novca. Sad možete pitati Google da prestane prikazivati određene adrese koje vode prema informacijama koje bi nekome dale put do vaše kuće – ili im dati pristup vašim računima.

Prema Googleovom blogu kompanija će korisnicima dati novu opciju zato jer se ‘internet neprestano razvija’ te zato jer nalaženje svoje privatne adrese ili telefonskog broja u otvorenoj pretrazi može značiti opasnost. Ovo su stvari koje će Google moći maknuti, s time da su nove stavke podebljane:

-Povjerljive vladine informacije (ID) poput broja osobne iskaznice i tako dalje

-Brojevi bankovnih računa
-Brojevi kreditnih kartica
-Slike vlastoručnog potpisa
-Slike osobnih dokumenata

-Vrlo osobne, zabranjene i službene arhive poput povijesti bolesti
-Osobne kontaktne informacije (fizička adresa, telefonski brojevi i email)
-Povjerljive informacije za prijavu na račune

Prema stranici za podršku, Google će također micati stvari poput ‘nedozvoljenih eksplicitnih ili intimnih fotografija’, pornografskih deepfakeova ili obrađenih fotografija koje sliče na vas ili poveznice na stranice sa ‘eksploatacijskom praksom’.

vezane vijesti

Slanje zahtjeva uključuje predavanje liste poveznica prema vašim osobnim infomracijama, kao i stranicama za pretragu na kojima se poveznice prikazuju. Nakon što predate zahtjev, Google će ga procijeniti. Njegov FAQ kaže da pokušava ‘očuvati pristup informacijama ako je sadržaj procjenjen kao javni interes’ poput onog koji je ‘vrijedan vijesti’ ili ‘profesionalno relevantan’ ili je došao od vlade. Ukoliko Google zaključi da se poveznice trebaju brisati, ne se neće vidjeti u pretrazi ili se neće pojavljivati u pretragama koje sadrže vaše ime.

Google, čini se, postavlja dosta visok prag za potencijalno opasne informacije, što je prilično različito od pravila koja funkcioniraju unutar EU, uključujući pravo na zaborav.

Ako ste ikad tražili nečiji telefonski broj, možda ste završili na stranici koja postoji samo da bi prodavala nečije informacije te koja će više informacije dati ako se pretplatite. Kad je Verge pitao Google primjenjuje li se novo pravilo i na te stranice, googleov glasnogovonik Ned Adriance rekao je da će Google to učiniti ‘ako može potvrditi da takve poveznice sadrže osobne informacije i kad niti jedan drugi sadržaj na tim stranicama nije javni interesm bez obzira nalazi li se ta informacija iz ‘platnog zida’, prenosi tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar