Mitropolit objasnio snimku kojom se poziva za linč SPC-a

Vijesti 29. sij 201612:33 > 12:44
Izvor: N1

Povodom aktualnih napada "pojedinaca i udruženja na Srpsku Pravoslavnu Crkvu, njeno svećenstvo i vjerni narod u Hrvatskoj" mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije odaslao je izjavu.

Izjavu prenosimo u cijelosti.

“Povod, ali ne motiv i uzrok, za brutalne, posljednjih godina nezapamćene napade i pozive na linč Srpske Pravoslavne Crkve i srpskog naroda u Hrvatskoj, pronađen je u video-snimku nastalom prije više godina, tijekom moje posjete vjernicima u Chicagu, gdje kao gost nisam bio u prilici da utječem na sve okolnosti. Zbog svih onih koji su se na bilo koji način osjetili pogođenim ili uvrijeđenim, naročito poslije zloupotrebe i manipulacije sadržajem tog snimka od nekih medija, izražavam svoje iskreno i duboko ljudsko žaljenje.

Osećaj duboke tuge i žaljenja izazivaju i oni, koji svjesno ili nesvjesno, ovih dana doprinose izljevu netrpeljivosti prema srpskom narodu, kao i produbljivanju jaza između Hrvata i Srba koji su neminovno upućeni jedni na druge.

Svakome tko prati moj rad i javno djelovanje, ne samo od dolaska u Hrvatsku, nego u posljednja tri desetljeća, jasno je da ono što mi se tendencioznim tumačenjem tog snimka pripisuje ne izražava stanovišta i vrijednosti za koje se zalažem. Jednostavno, u međuljudskim i u međunacionalnim odnosima, držim se Kristovih reči: „Sve što hoćete da čine vama ljudi, tako činite i vi njima“. To je načelo po kojem živim i radim, a drugog programa i ideologije izvan Krista i Njegovog evanđelja nemam!

Napominjem da me ovakvi napadi nisu iznenadili, jer sam po dolasku u Zagreb, u prvom obraćanju, rekao da, na obje strane, postoje i takvi koji će bacati kamenje na one koji grade mostove između ljudi i između naroda. Protagonisti mržnje i netrpeljivosti me neće pokolebati, nego potaknuti da u svome srcu još više njegujem ljubav Kristovu i prema njima, jer znam da Bog, koji je za vječnost stvorio sve nas, to od mene očekuje.

Na takvo postupanje me pogotovo obvezuju mnogobrojni pojedinci i udruženja koji su pokazali odlučnost da, usprkos orkestriranim, verbalno surovim napadima, javno i privatno upute izraze solidarnosti, ohrabrenja i podrške Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj i meni osobno. Oni mi ulijevaju optimizam da, s nadom u Boga, s još više snage nastavim graditi mostove mira, suradnje, međusobnog poštovanja i ljubavi između hrvatskog i srpskog naroda, kao i Pravoslavne Crkve i Katoličke Crkve, budući da smo članovi iste kršćanske obitelji koji veruju u isto Evanđelje Kristovo. Njima, koji po mom shvaćanju i uvjerenju predstavljaju većinsku Hrvatsku utemeljenu u Kristovom učenju i etosu, upućujem izraze najdublje zahvalnosti.

Reči Kristove: „Dobro činite onima koji vas mrze, i molite se Bogu za one koji vas vrijeđaju“ nas obavezuju da na govor mržnje uzvratimo ljubavlju! Stoga pravoslavne vernike, i ovom prilikom, pozdravljam rečima Svetog apostola Pavla: „Stojte dakle čvrsto u slobodi kojom nas Krist oslobodi. Neka vaša vjera kroz ljubav djeluje, ljubavlju služite jedan drugome“.