Varga za N1: Htjeli smo svesti smrtnost na europski prosjek

Vijesti 15. velj 201618:37 > 18:40
N1

Gost Dnevnika u 18 sati bio je bivši ministar zdravlja Siniša Varga, koji je branio mjeru koju želi ukinuti njegov nasljednik Dario Nakić - hitne pretrage oboljelih od malignih bolesti u prva 72 sata od dijagnoze.

Upitan je kako komentira kritike na svoj račun, vezano za tezu da se oboljeli od malignih bolesti niti ne stignu oporaviti od prije početka liječanja u prva 72 sata od dijagnoze, što može biti opasno za njih.

“Kritike dolaze od strane manjeg kruga liječnika, okupljenih oko jedne udruge”, tvrdi Varga dodajući da su svi drugi lijelčnici dobro upoznati s rezultatima i namjeri ove mjere, a ta je da se “što ranije pristupi liječenju te da budu što bolji ishodi liječenja”.

“Smrtnost je od malignih bolesti u Hrvatskoj previsoka i želja je bila da se s tim uhvatimo u koštac, a to je bila jedna od mjera”, kaže Varga. Na upit je li točno da se manipuliralo brojkama ljudi koji su prošli te programe, bivši ministar uzvraća da su to “floskule desničarskih krugova” te da podaci dolaze izravno od liječnika, koji su jedini mogli navesti krive podatke.

“Ako je bilo koji liječnik napravio, u što ne vjerujem, onda su netočni. Imamo vrlo transparentan sustav zdravstva u Hrvatskoj”, kazao je. Zamoljen da prokomentira kome je u interesu ukidanje ove mjere, Varga odgovara da je to pitanje za aktualnog ministra Nakića.

“Mi smo dokazali da on ne iziskuje dodatna financijska sredstva, već traži samo proaktivan pristup liječenju oboljelih i to primarno karcinoma dojke, debelog crijeva i grlića maternice, a imamo tu 6.000 pacijenata godišnje. To nije veliko opterećenje, pokušavamo smanjiti smrtnost na europski prosjek”, kazao je Varga.

Plaćaju li pacijenti i radnici u zdravstvu tu cijenu, upitan je Varga. Odgovara da, kad govorimo o cjelokupnom sustavu, da je opterećenost raspoređena po principu tigrove kože.

“Nije svugdje isto opterećenje, pokušavamo to izjednačiti, na način da se tamo gdje su najteži slučajevi liječnici mogu posvetiti tim pacijentima, a da se ostalo riješava u općim bolnicama. Tu se slažem s Nakićem”, kaže Varga.

Na pitanje imaju li liječnici vremena za kvalitetno liječenje, s obzirom na broj pacijenata, Varga odgovara na primjeru oboljelih od raka dojke, što je godišnje prosječno oko 3.000 pacijentica. Navodi da ih se u 2015. oko 1.500 liječilo u Klinici za tumore, a ostalo po drugim centrima.

“To su dvije žene dnevno, to je prihvatljivo, to svaki liječnik može”, navodi Varga.

Upitan je i smatra li se odgovornim zbog odlaska velikog broja liječnika iz Hrvatske, na što odvraća da je odgovoran u segmentima kojima je sam upravljao.

“EU neće uvesti zabranu migracija radnika”, ustvrdio je zatim i naveo da će pomoći ministru Nakiću da spriječi odlazak liječnika, kao saborski zastupnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.