FOTO/ Oluja u Zadru oštetila Morske orgulje

Vijesti 16. velj 201611:03 > 11:04
Dino Stanin/PIXSELL

Olujni zapadni vjetar 'pulenat', koji je proteklog vikenda puhao na zadarskom području i stvarao desetak metara visoke valove, oštetio je kamene blokove Morskih orgulja i rivu ispred zgrade zadarskog Sveučilišta.

U utorak ujutro počela je djelomična sanacija i procjena štete, a nastavak radova ovisi o vremenskim prilikama.

“Komunalni odjel gradske uprave evidentirao je štetu i započeo s manjim radovima, a temeljita procjena i sanacija napravit će se kada dopuste vremenske prilike. Sada se tamponira dio između između zelenog i obalnog pojasa. Na Morskim orguljama nije pričinjena znatnija materijalna šteta, veći je problem riva s dugotrajnim oštećenjima koja se, zbog nedostatka novca, povremeno saniraju. Grad je napravio projekt obnove rive vrijedan oko 50 milijuna kuna i namjeravamo ga kandidirati na natječaj EU fondova”, Hini je kazala je Ivana Dadić, viša stručna suradnica za informiranje u Uredu Grada Zadra.

Posljednje oštećenje Morskih orgulja treće je koje je prouzročilo olujno evrijeme. Ovoga puta pomaknuti su kameni blokovi, a jedan je završio na dnu mora.

Dino Stanin/PIXSELL

Morske orgulje u Zadru izgrađene su 2005. kao jedinstveno arhitektonsko ostvarenje te zanimljiv i originalan spoj arhitekture i glazbe. Za razliku od običnih orgulja pogonjenih mjehovima ili zračnim pumpama, zvuk Morskih orgulja nastaje pod utjecajem energije, odnosno valova te plime i oseke. Nalaze se na zapadnom dijelu zadarske rive.

Dino Stanin/PIXSELL

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.