Princ Charles i Vojvotkinja od Cornwalla stižu u Hrvatsku

Vijesti 23. velj 201614:16 > 14:23
AFP/Jason Reed

Princ od Walesa i Vojvotkinja od Cornwalla posjetit će Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo od 14. do 19. ožujka 2016. Njihove kraljevske visosti bit će uključene u niz aktivnosti koje slave mir, pomirenje, obnovu, te osnaživanje mladih ljudi, stoji u priopćenju Britanskoga veleposlanstva.

‘Njihove kraljevske visosti započet će posjet u Hrvatskoj, 14. ožujka. U Zagrebu će im službenu dobrodošlicu zaželjeti predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Njihove kraljevske visosti susret će se i s predsjednikom Vlade RH Tihomirom Oreškovićem, te će obići zagrebački Gornji grad, kako bi se upoznali s obnovom zgrada oštećenih u bombardiranju 1991. Njihove kraljevske visosti će također posjetiti Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, te će prisustvovati proslavi 70. godišnjice postojanja British Councila u Hrvatskoj. Nakon kraćeg obilaska HNK, Princ i Vojvotkinja pogledat će predstave učenika koji sudjeluju u programu obilježavanja 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea, te izvedbe hrvatskih plesača.

U utorak, 15. ožujka, Princ i Vojvotkinja posjetit će Osijek. Princ od Walesa, koji već godinama radi na ohrabrivanju međureligijskog dijaloga i većeg razumijevanja među različitim religijama, prisustvovat će sastanku predstavnika različitih religijskih i etničkih lokalnih zajednica. Sastanak je organizirao osječki Centar za mir i nenasilje, uz podršku Britanskog veleposlanstva u Zagrebu.

Vojvotkinja od Cornwalla, koja od 2009. aktivno sudjeluje u podizanju svijesti o problemima s kojima se susreću žrtve seksualnog nasilja, sastat će se sa stručnjacima i aktivistima koji se u Hrvatskoj bave problemom seksualnog nasilja u ratu. Vojvotkinja će također obići Državnu ergelu Đakovo, jednu od najstarijih farmi konja u Europi slavnoj po svojim lipicanerima, koju je 1972. godine posjetilo Njezino kraljevsko veličanstvo kraljica Elizabeta II s Vojvodom of Edinburgha.

Njihove kraljevske visosti razgovarat će i s poduzetnicima iz Osijek Software Cityja, čije aktivnosti potiču poduzetništvo i osnažuju mlade ljude u lokalnoj zajednici. Princ od Walesa, koji je već godinama posvećen zaštiti okoliša i održivom razvoju, obići će Zlatnu Gredu, jedinstveni primjer pothvata u zaštiti prirode.

Veleposlanik Ian Cliff, šef misije Velike Britanije u Hrvatskoj, naglasio je da su Njihove kraljevske visosti “važni veleposlanici Ujedinjene Kraljevine. Oni putuju na prijedlog britanske vlade i kao njezini predstavnici, stoga je njihov posjet Hrvatskoj znak važnosti koju Velika Britanija pridaje odnosima s Hrvatskom.” “Ovo će biti peti posjet Princa od Walesa Hrvatskoj: prvi puta to je bilo prije skoro 40 godina, 1978. Njegova kraljevska visost nakon toga je posjetila Hrvatsku za vrijeme rata i netom nakon rata, pri čemu je imao prilike iz prve ruke svjedočiti ratnim razaranjima,” rekao je veleposlanik Cliff. ‘’Sada, Princ od Walesa dolazi u zemlju koja naporno radi kako bi prevladala nasljeđe rata i izgradila prosperitetno društvo koje cijeni svoj razvoj, lokalne zajednice, svoju baštinu, ali i modernu umjetnost, svoju povijest ali i talentirane mlade ljude koji donose promjene”’, stoji u priopćenju veleposlanstva Velike Britanije u Zagrebu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.