Šarlah se vraća, nerijetko je otporan na antibiotike

Vijesti 31. ožu 201608:30 > 08:34
Ilustracija

Već smo pisali o povratku šarlaha - jedne tipične dječje bolesti koja je tijekom 19. stoljeća bila kobna za mnogu djecu, no nakon što je bolest tada gotovo suzbijena, šarlah se vratio! Kako navode u časopisu Independent svaki tjedan otkrije se barem 600 novih slučajeva zaraze što je vrlo velika stopa rasta i brojka koju ne smijemo zanemariti.

Kako navode u članku, broj oboljelih naglo se povećava diljem cijelog SAD-a i to rapidno jer je primjerice krajem 2013. godine – odnosno od rujna 2013. do ožujka 2014. tamo bilo zabilježeno 2.830 oboljelih, a u razdoblju od rujna 2015. do ožujka 2016. godine taj je broj narastao na čak 6.100.

Nije to neka velika brojka, niti je šarlah iznimno opasna bolest, no važno je znati da se bolest zaista može brzo proširiti (posebno među mlađom djecom čiji imunitet još uvijek nije na zavidnoj razini) i što je još najgore od svega – bolest je često imuna na antibiotike. To se navodi u članku Scientific Reports objavljenom lani, u kojem stoji da je šarlah uzeo maha i u Europi gdje je zabilježena dosad najveća epidemija. Samo u Velikoj Britaniji lani je oboljelo oko 12.000 djece, a to, s obzirom na otpornost na antibiotike, nije mala stvar.
Uzročnik šarlaha je beta-hemolitički streptokok grupe A. To je vrlo raširena bakterija koja uzrokuje i upalu krajnika, a koja proizvodi i toksine od kojih nastaje crveni osip i crvenilo lica po kojem je šarlah i dobio ime.
Šarlah je gotovo uvijek u pratnju upale grla i visoke groznice. Infekcija se širi kašljem i kihanjem, s obzirom da je jedan od tipičnih simptoma šarlaha upala grla i kašalj.
Period inkubacije je kratak – traje od jednog do tri dana, a bolest se najčešće javlja kod mlađe djece – do tri godine, te kod djece školske dobi.

Simptome ove bolesti lako je prepoznati.

Crveni osip – osip izgleda kao opeklina od sunca, a najčešće ga ima po prsima, leđima i ispod pazuha te ponekad i na bedrima, dok se obrazi gotovo potpuno zacrvene.
Crvene linije – nabori kože oko prepona, pazuha, laktova ili koljena obično postaju crveniji i više upaljeni od okolnog osipa.
Isprano lice – lice može postati isprano s blijedim prstenom oko usta
Jagodast jezik – jezik obično izgleda crveno (neravno) koji na svom dubljem dijelu ima karakteristične bijele nakupine
Temperatura veća od 38.3 stupnja
Upaljeno i natečeno grlo
Otežano gutanje
Ponekad i povraćanje
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.