Beljak o Oreškoviću: Taj čovjek nema veze s Hrvatskom

Vijesti 10. tra 201615:14 > 15:18
N1

U emisiji "Nedjeljom u 2" kod Aleksandra Stankovića gostovao je novi predsjednik HSS-a, Krešo Beljak.

Beljak je, među ostalim, progovorio o tome kako će privući građane HSS-u.

“HSS će voditi hrvatsku politiku. Samobor je urbana sredina, ne vidim razliku između Samobora i Zagreba baš, ako smo uspjeli u Samoboru, možemo i u Zagrebu. Državu treba decentralizirati, demokratizirati društvo, to će HSS ponuditi u narednom razdoblju”, kaže Beljak, a emisiju je popratio Index.

Provaljivao u automobile

Stanković je Beljaka pitao i o 1999., kada je Beljak ulovljen kako provaljuje u automobile. “Da se danas dogodilo, to bi bio prekršaj. Bio sam s krivim društvom, napravili smo glupost. Rezultat veće količine alkohola, rezultat obične gluposti, za koju nitko nije znao, niti moji roditelji. Kad sam ušao u politiku, moji politički suparnici su to izvukli”, kazao je.

“Otvarali smo aute, 30-ak njih, s 50 lipa. To je fora, ide-ne ide, otvorili ih puno. Netko je pozvao policiju, a mi smo mislili da dolazi po nekog drugog. Otada se nisam napio i počeo sam birati društvo. Presuda je bila osam mjeseci uvjetno. Išli smo u nagodbu sa sudom. Ne ponosim se time, to je nešto za što moram odgovarati, ali to me i cijepilo protiv budućih gluposti”, kaže Beljak.

Maras, simpatičan dečko

“Drago mi je da me Maras hvali, on mi je simpatičan dečko”, odgovorio je na pitanje o tome što kaže na potporu koju mu je iskazao Maras.

“Bilo bi bolje da je Karamarko premijer po pitanju komunikacije, ali po pitanju reformi i društva to ne znam i ne možemo znati. Ova Vlada radi malo ili ništa na reformama. Mi nismo uopće kotačić u koaliciji, mi smo pridruženi član. Postoje pokušaji reforma, u zdravstvu, smanjivanju plaća lokalnih službenika. Ti pokušaji reforme mi liče na pokušaje liječenja kuge u 16. stoljeću, kada se ljudima puštala krv. Gotovo nitko od ljudi na vrhu vlasti ne zna što radi”, smatra Beljak.

“Tihomir Orešković nema nikakav izborni legitimitet. Taj čovjek nema veze s Hrvatskom, on je bio izbor B ili C. Čudim se da je kao jaki stručnjak prihvatio tu poziciju, utoliko mu se divim. Možda se okruži dobrim suradnicima pa možda nešto i napravi”, dodaje.

“Ne slažem se s povećanjem participacije u dopunskom. Ovom društvu treba reforma povećanja zaposlenosti, kako bi se proračun napokon počeo puniti”.

Beljak: Nema reformi

“Nitko se ne bavi reformama, kako RH treba izgledati za 5 ili 10 godina. To smo vidjeli sa zadnjih X vlada, zadnjih 15-ak godina. To je borba za fotelje, a o reformama ćemo poslije”, ističe Beljak.

“U ovoj Koaliciji ćemo sudjelovati dok Glavni odbor HSS-a ne odluči drugačije. Mi ćemo unutar 100 dana pripremiti 3-4 zakonska prijedloga i predložiti ih kao takve. Reforme koje ćemo mi ponuditi, a za koje smatramo da mogu doprinijeti da društvo krene prema naprijed”.

“Petrov i ja radimo istu vrstu posla. To sam mislio kad sam rekao da mi se ne može prodavati pod mesiju. Petrov se pojavio kao čovjek koji je napravio reda u Metkoviću, a po mojim informacijama nije napravio reda. Otpustio je neke ljude, sad će izgubiti i parnice. U ovom trenutku to košta Metković.”

O pljački u Heinzelovoj

“Ne znam kojem kriminalcu bi to palo na pamet, meni ne bi. Čini mi se da je riječ o zakulisnoj igri. Da je to normalno, nije. U ovoj državi si neki kriminalci svašta dopustili, ali ovo…”, prokomentirao je Beljak bizarnu pljačku u Heinzelovoj.

O bojkotu Jasenovca

“Očito oni koji bojkotiraju komemoraciju Jasenovcu imaju razlike. U društvu u kojemu tisuće skandiraju “Za dom spremni”. To je fašizacija društva. To je poruka i obrazovnom sustavu. Šačica uzurpatora na današnji dan je preuzela vlast s fašistima i nacistima i natjerala Hrvatsku da se i dan danas pred krugovima nekima u svijetu mora braniti od optužbi da smo fašisti i nacisti. Hrvati nikad to nisu bili, uzurpatori jesu”.

“Mislim da su neke stvari Hasanbegoviću izvučene iz konteksta, ako nisu, onda je to jako žalosno”, kazao je Beljak o novom ministru kulture.

“Na pitanje o povezanosti Samobora i Zagreba vlakom, kaže da je to moguće i da će to biti, ali ne na prošloj osnovi projekta “Samoborček” – koji je bio neisplativ, nije bilo mogućnosti vraćanja investicije. Siguran sam da će Samobor i Zagreb ubuduće biti povezani željeznicom, i da će Zagreb ponovno biti najljepši grad u okolici Samobora”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.