Desne vlade najbolje surađuju kada treba dići rejting

Vijesti 11. tra 201609:45 > 09:50
N1

Odnosi Hrvatske i Srbije ponovno su burni. Srbija započinje pregovore s EU, a za nešto manje od dva tjedna, 24. travnja u Srbiji se održavaju parlamentarni izbori. Tim je povodom gost Novog dana bio Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak.

Macan smatra da trenutnu situaciju u odnosima Hrvatske i Srbije treba gledati iz perspektive skorašnjih izbora u Srbiji, ali da definitivno postoje problemi koji se moraju riješiti tijekom pregovora Srbije i EU.

Trenutnu situaciju treba gledati u svjetlu kampanje. Prije svega, srbijanski premijer Aleksandar Vučić je bio najpopularniji kada je premijer u Hrvatskoj bio Zoran Milanović, kada su se svađali oko izbjeglica. Da je tada raspisao izbore sigurno bi pobijedio.”

“Činjenica je da u Hrvatskoj i Srbiji nisu jednaka prava manjina i to se treba riješiti u pregovorima. Hrvatski branitelj u Beogradu zbog jurisdikcije služi kaznu za ratne zločine. To je neprimjereno. Ne može Srbija biti nadležna za bivšu Jugoslaviju.”

U trenutku kad su u Hrvatskoj bili parlamentarni izbori, Vučić je bio prvi koji je čestitao Karamarku i tada je rekao da vjeruje da će imati bolje odnose s desnom vladom nego s Milanovićevom lijevom. Krešimir Macan tvrdi da je sve to radi dizanja rejtinga.

Zar desne vlade ne surađuju najbolje kada treba dići rejting? Što mislite kako Hrvati sada gledaju na ovo oko pregovora i blokade?”

Hrvatska je najavila punu potporu Bosni i Hercegovini na njihovom putu prema Europskoj uniji, no pitanje je može li i tu doći do problema pogotovo kada se gleda politika Milorada Dodika u Republici Srpskoj. Macan smatra da kada bi BiH ušla u pregovore da bi Hrvatska napravila isto kao i sada sa Srbijom.

“Mi trenutno radimo u interesu BiH. Kad bi ona došla u pregovore, dogodilo bi se isto jer i s njima imamo neriješenih pitanja.”

Govori se da je Hrvatska blokirala Srbiju, ali je zapravo riječ o postavljanju uvjeta jer “klasične” blokade više nema.

“Oni moraju reći da ih je Hrvatska blokirala, ali Hrvatska ne može blokirati pregovore kako je to nama napravila Slovenija jer su se od onda promijenila pravila, ali postoje uvjeti koji se mogu postaviti.”

“Vučić je birao trenutak izbora i računao na sve što se može dogoditi. Dan otvaranja pregovora je trebao biti jedan od uspjeha na koje je računao, a ako ne bude onda ima krivca za to – Hrvatsku”, kazao je Macan, ali smatra da će dvije vlade surađivati i nakon izbora.

Pitanje Hrvatske “blokade” Srbije jedno je od glavnih pitanja u kamapnji u Srbiji i srpskim medijima. Govori se o stvaranju pritiska Bruxellesa na Hrvatsku i da Bruxelles bude taj koji će srediti stvari.

“Mislim da će nakon kampanje sve sjesti na svoje. Oni kažu da će to urediti Bruxelles, a ne diraju se pitanja koja su bitna. To će se rješavati poslije izbora.”

Aktualni premijer Vučić prema anketama ima uvjerljivu većinu i Macan tvrdi da se ne smijemo voditi dnevnom politikom jer ovo nije realno stanje već je sve u službi izbora, kad je najefikasnije “podbadati susjede”.

“Najjednostavnije je zapaliti vatru kod onih koji su inače nesretni zbog tih odnosima, a to su desni birači. To je najlakši način vođenja kampanje”, zaključio je Macan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.