Predsjednica opet sama u Jasenovcu

Vijesti 19. tra 201612:07 > 14:21
Ured predsjednice

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović boravit će od srijede, 20. travnja do nedjelje 24. travnja u Sjedinjenim Američkim Državama, izvijestio je predsjedničin ured. Kako je za N1 potvrdila ravnateljica Spomen-područja Jasenovac, predsjednica će u Jasenovac otići nakon povratka s puta.

Podsjetimo, Grabar-Kitarović će u New Yorku sudjelovati na tematskoj raspravi Opće skupštine Ujedinjenih naroda na visokoj razini o postizanju ciljeva održivog razvoja (SDGs) i na svečanosti potpisivanja međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama prihvaćenog u Parizu.

Na marginama sastanaka na visokoj razini na kojima će sudjelovati u New Yorku, Predsjednica Republike održat će i niz bilateralnih sastanaka, navodi se.

U petak, 22. travnja 2016. godine hrvatska predsjednica sudjelovat će i na Prvoj konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) u Washingtonu.

Istoga dana u Jasenovcu će se održati službena komemoracija žrtvama ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a koju zbog povijesnog revizionizma i rehabilitacije ustaštva bojkotiraju Srpsko narodno vijeće, Zajednice židovskih općina te Savez antifašističkih boraca.

Predsjednicu se, naime, smatra i suodgovornom zbog prijepora oko obilježavanja godišnjice proboja logoraša, budući da je prošle godine mimo službene komemoracije otišla sama u Jasenovac, položila vijenac za žrtve i onda o tome obavijestila javnost putem svog Facebook profila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.