Uoči interpelacije: Karamarko – najslabija karika?

Vijesti 15. svi 201618:54 > 18:56
Dusko Marusic/PIXSELL

Treba li Tomislav Karamarko otići iz Vlade zbog afere u kojoj se našao zbog svoje supruge? Treba - ako se pita SDP, ali i ostatak oporbe.

“Ako su ugovori istiniti, a jesu sada, tu mora postojati politička odgovornost i mi ćemo sigurno za odlazak Tomislava Karamarka iz Vlade”, kaže Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a

Sve to samo je kap koja je prelila čašu. Ne možemo si priuštiti nesposobnu vladu, smatra Vrdoljak.

“Imamo bivšeg ministra branitelja kojeg se više nitko u ovoj državi ne sjeća kako se zove. Imamo niz afera od kojih je samo pitanje koji ministar bi iz kojih razloga trebao odstupiti. Imamo nefunkcionirajuću vladu i nefunkcionirajući Sabor”, navodi on.

“Ja smatram da to nisu elementi za podnošenje ostavke. Prvi potpredsjednik vlade je već dao odgovor na ta pitanja, ali ja govorim i kao ministar i kao član Vlade i uvjeravam hrvatsku javnost da zaista Vlada vrlo ozbiljno radi svoj posao”, kaže Tomo Medved, HDZ-ov ministar branitelja.

U parlamentu vlada skepsa. Smjenu Tomislava Karamarka zbog afere INA-MOL podržava Živi zid.

“U načelu da. Ja sam također za smjenu, ali svakako moramo u Saboru čuti istinu, svakako moramo doći do istine./Treba i njegova glava biti na panju svakako, on nije nedodiljiv. On mora shvatiti da je još samo jedan ministar u vladi i da opeć dobro mora biti iznad privatnog dobra, odnosno da interes države mora biti iznad interesa njega i njegove supruge”, kaže Ivan Sinčić, predsjednik Živog zida.

No Sinčić ide i korak dalje. Tvrdi, Vlada treba pasti jer je nesposobna.

“Mislim da je ova Vlada pokazala da nema viziju tako da mi ne bi bilo žao da padne. Ako bi se glasalo o povjerenju vladi, naravno da ne bih glasao za povjerenje, tj. glasao bih protiv njih, također i za Karamarka”, navodi on.

Karamarko ima i Bandićevu potporu, no pitanje je koliko mu ta potpora znači, kad bez obzira na to, Vlada i dalje ne može osigurati kvorum.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.