HND: Bizarne i nezakonite promjene i otkazi u Novom listu

Vijesti 15. svi 201621:26 > 21:32
Izvor: Privatna arhiva

Obrazloženje odluke o otkazu novinarki Novog lista Tatjani Gromači bizarno je a odluka o novom radnom mjestu Maje Hrgović, pod prijetnjom otkazom, je nezakonita, navodi Hrvatsko novinarsko društvo u svom reagiranju u nedjelju, koje potpisuje Saša Leković.

Reagiranje prenosimo u cijelosti.

Hrvatsko novinarsko društvo izražava duboku zabrinutost informacijama da je uprava Novoga lista dala otkaz Tatjani Gromači, uglednoj spisateljici i novinarki, dok Maji Hrgović, drugoj uglednoj spisateljici i novinarki, prijeti otkazom u slučaju da ne prihvati degradirajući ugovor koji je daleko ispod njezinih autorskih i novinarskih mogućnosti.

HND je osobito zgrožen banalnošću obrazloženja otkaza u prvom i prijedloga otkaza u drugom slučaju. Gromači je, naime, nakon dugogodišnjeg rada u Novom listu poručeno da Novi list više ne treba njezine usluge s obzirom na to da živi u Puli, budući da Novi list tamo ima novinare Glasa Istre, od kojih može preuzimati tekstove s tog područja. Gromača, međutim, kao novinarka i autorica nikad nije bila vezana ni ograničena na neki lokalni prostor, nego je u svojim tekstovima čitateljima nudila puno širu perspektivu, ne samo novinarsku, nego i umjetničku i kritičku.

Predloženi otkaz Maji Hrgović pak uvjetovan je njezinim prihvaćanjem ugovora za mjesto urednice na portalu Novog lista, nakon što je od 2003. godine bila novinarka kulture u Novom listu. HND niti na koji način ne želi podcijeniti kolegice i kolege koji rade na portalu Novog lista, no prihvaćanje novog ugovora značilo bi da bi kolegica Hrgović prestala pisati za Novi list o kulturi, te bi na portalu objavljivala tuđe tekstove što svakako ne predstavlja profesionalnu korist za redakciju Novog lista.

Sindikalne podružnice u Novom listu negativno su se očitovale o predloženom otkazu upozoravajući da odluka da se Maja Hrgović preraspodijeli na radno mjesto urednice na portalu nema uporišta u zakonsko-normativnim okvirima, budući da u redakciji Novog lista još uvijek ne postoji sistematizacija radnih mjesta donesena na zakonit način, pa postavljanje radnika na novo radno mjesto koje zapravo ne postoji nosi element nelegalnosti, zbog čega se ni radniku ne može uručiti otkaz zato što ne želi prihvatiti radno mjesto koje legalno ne postoji.

HND, međutim, želi upozoriti i na nepodnošljivu i šokantnu lakoću kojom se uprava jednog dnevnika odriče ili namjerava odreći vrsnih novinarki koje su se istaknule svojim novinarskim radom, ali i koje su svojim novinarskim, spisateljskim i društvenim angažmanom pridonijele ugledu Novoga lista i njegovom utjecaju. Kada znamo da se i kolumnist Novog lista Ladislav Tomičić nedavno zatekao u istoj situaciji kao i kolegica Hrgović, kada je pod prijetnjom otkaza bio prisiljen prihvatiti rad na portalu Novog lista umjesto uobičajenog novinarskog rada u dnevnom listu, a prijetnju otkazom na svojoj je koži nedavno iskusio i Boris Pavelić, onda je sve jasnije da se ovdje radi o neprihvatljivom obrascu ušutkivanja neposlušnih, kritičkih i utjecajnih novinara, što je, naravno, protivno svim uzusima novinarske profesije, interesima čitatelja Novog lista, a time i samog lista.

HND stoga još jednom poziva upravu Novog lista da preispita i povuče svoje odluke i zaštiti svoje novinare i novinarsku profesiju. O svojim saznanjima u svim navedenim slučajevima HND će obavijestiti Europsku federaciju novinara i ostale međunarodne organizacije koje se bave novinarskim i medijskim slobodama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.