Vlada pasivna na opomenu EK, Franak im nudi rješenje

REUTERS/Dado Ruvić

Udruga Franak ponudila se Vladi dati savjete kako postupiti u slučaju opomene Europske komisije vezano uz konverziju "švicaraca". Čudi ih, kažu, pasivnost Vlade kada je jasno da su argumenti na hrvatskoj strani.

Iva Tadić kredit u švicarcima podignula je prije 11 godina. Kao i mnogi dužnici u toj valuti, čim se ukazala prilika, odlučila je napraviti konverziju:

“Ja moram reći da se konverzijom moj dug, koji je nakon 10 godina plaćanja kredita iznosio ponovno 47.000 eura koji su tada bili u švicarcima, nakon konverzije gdje se to smanjilo, ja sam sad dobila 35.000 eura, što ipak znači za 12.000 eura se smanjio taj dug”, kaže Tadić.

N1

I taman kad je mislila da je cijela nesretna priča sa švicarcima završila, iz Bruxellesa stiže opomena Europske komisije: “Razočarana sam time da sve negativne stvari samo na našu državu, a sve pozitivne stvari vrijede u drugim državama. Zašto se onda ne prilagodimo, ako smo već članica EU, i da se ponašamo kao da smo zaista članica EU i koristimo sva prava kao i ostali?”

Iz Udruge Franak umiruju građane: “Moja temljena poruka jest: Nemojte se bojati, ne bojte se”, poručuje Dominik Vuletić.

Bojati se ne bi trebala ni država. U Franku tvrde da nikakav dug prema bankama od 8 milijarda kuna ne postoji.

“Banke nisu konverzijom izgubile ništa, banke lažu kao i obično, u stvari ova konverzija je jako dobro za njih, jako dobra za nas, jako dobra za državu. Ta je konverzija nešto najbolje što se dogodilo u monetarno-financijskom sustavu dogodilo u zadnjih 10 godina vjerojatno. To će se tek vidjeti u sljedeće dvije, tri godine koja je to dobra stvar bila”, kaže Goran Aleksić.

Iz Vlade za sada nisu reagirali, ali jesu banke i to još prošlog tjedna kada je stigla opomena Komisije.

Inače, Udruga Franak misli i da bi HNB u suradnji s DORH-om trebao reagirati radi naplate prekršajnih kazni bankama koje nisu dužnicima ugovorile fiksne kamate. No zasad su ostali bez odgovora.

Više pogledajte u prilogu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.