Lovrinović uvjeren: Bit ćemo najveće iznenađenje na izborima

Vijesti 28. srp 201608:46 > 08:53
N1

Živi zid će na izbore u rujnu izaći s Udrugom Franak i strankom Promijenimo Hrvatsku odmetnutih Mostovaca Ivana Lovrinovića, Jure Martinovića i Ivice Mišiće. Gost Novog dana bio je Ivan Lovrinović.

Najavili ste izvrstan rezultat na izborima. Na čemu temeljite ta očekivanja? Koliko mandata očekujete?

“Sada imamo tri mjesta u Saboru i peta smo stranka po snazi u Saboru. Ono što očekujemo je izvrstan rezultat i bit ćemo najveće iznenađenje na izborima. Živi zid je na prošlim izborima imao preko 100.000 glasova, Udruga Franak okuplja više od 300.000 građana koji su pali u depresiju zbog financija. Stranka Promijenimo Hrvatsku surađuje s nizom udruga i profilirani smo na političkoj sceni. To je temelj optimizma i sve ćemo vidjeti na izborima.”

Pozicionirali ste se na političkom centru. Kada je vaša stranka osnovana najavili ste moguću koalicijsku suradnju s HSS-om i HSLS-om. HSS je otišao ulijevo, a HSLS-u ostaje suradnja po pojedinim izbornim jedinicama s HDZ-om. Smatrate li da je šteta što nije nastao novi, jači blok u centru?

“Nije nam žao. Kad smo osnovali stranku, rekli smo da je ovo veliki politički prostor i da treba razgovarati sa svima, pogotovo onima u centru. No odmah smo vidjeli da su dvije stranke koje ste spomenuli u trgovačkim pregovorima s velikima. Drago nam je što nismo razgovarali. Uvjereni smo da će birači kazniti te stranke kao i one koje su im nudile ta mjesta jer to je prevara građana i ismijavanje demokracije. Mi nemamo što trgovati, imamo samo ono što imamo, a to je obraz. Nadamo se da će se stvoriti pretpostavke da provodimo ekonomski program koji je sigurno najbolji.

S kim je još moguća suradnja?

“Još nije počela službena kampanja i mi smo u stalnim razgovorima s uglednim pojedincima, udrugama i manjim strankama. Razgovaramo sa svakim, isključivo s onima iz centra jer HDZ i SDP žele maknuti i ukloniti sve s političkog centra. U proteklim trgovinama se dogodilo da su velike stranke željele riješiti izbora prije izbora – “Vi se u centru se igrajte izbora, a mi idemo na godišnji”. Mi smo sada ozbiljna skupina. Franak je pokazao svoje sposobnosti, Živi zid skuplja mlade ljude za koje sam siguran da nikad neće izdati nacionalne interese i da se želje boriti…”

U pretkampanji svi najavljuju pokretanje novog ciklusa zapošljavanja i investiranja. U HDZ-u kažu da im je cilj provesti promjene usmjerene na smanjenje broja nameta, kao i na porezno rasterećenje građana i gospodarstva. U SDP-u smatraju potrebnim nastaviti s politikom rasterećenja rada. To se, napominju, može ostvariti povećanjem neoporezivog dijela dohotka i promjenama u poreznim razredima. Koja je vaša ideja?

“U ime koalicije mogu reći da su i SDP i HDZ imali prilike proteklih 20 godina provesti ekonomsku politiku koja bi Hrvatsku vodila u prosperitet, no oni su cijelo vrijeme išli stranputicama i doveli Hrvatsku na rub ponora. Ovo je sve PR. Ovo sada što imamo nije rezultat ni ove ni prethodne Vlade. To možemo zahvaliti samo snalaženju poduzetnika i građana. Za rast od 1 posto BDP-a ne treba ni vlast ni ekonomska politika jer se za njega pobrinu građani. HDZ i SDP su 20 godina vodili politiku kao jaje jajetu. Hrvatskoj je potreban zaokret u ekonomskoj politici i nadam se da ćemo dobiti priliku voditi ekonomsku politiku koja će konačno dovesti Hrvatsku prema prosperitetu.

Do nekih gospodarskih pomaka je ipak došlo?

“Ajmo vidjeti nezaposlenost. Kažu da su je smanjili. To je takozvana sezonska nezaposlenost zbog aktivnosti u turizmu. Kada dođe listopad vidjet ćete da nezaposlenost raste. Hrvatska ne smije biti toliko ovinsna o turizmu – 18% BDP-a je turizam, to je previše i opasno. Hrvatska se mora reindustrijalizirati, okrenuti novim tehnologijama… Raste potrošnja? Počela je sezona i dolaze turisti, normalno da raste. I to je u redu jer bismo imali problema. Ali nisu pokrenuti pravi, zdravi motori. Izvoz raste? 50 posto je rezultat provoza roba kroz Hrvatsku. To nisu prave stvari. SDP i HDZ svojataju neke male, sitne uspjehe. Imali su 20 godina i vide se dugovi koje su stvorili, mladi ljudi bježe iz Hrvatske…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.