Kliman: Očekujemo rekordnu sezonu i 8 milijardi eura prihoda

Vijesti 02. kol 201618:50 > 18:57
N1

Ministar turizma Antun Kliman gostovao je u Dnevniku u 18 sati.

“Od početka godine do sada imali smo 45 milijuna noćenja, samo u srpnju imamo povećanje od 12 posto u odnosu na prošlu godinu. Na kraju srpnja je zabilježeno 26,6 milijuna noćenja, trendovi se nastavljanju i u osmom mjesecu, a najave su dobre i za rujan. Ako ne bude većih iznenađenja, ova bi turistička sezona mogla biti najjača od osnutka države, i to ne samo po broju dolazaka i ostvarenih noćenja, već i po prihodima. Očekujemo da će brojka prijeći 8 milijardi eura”, kazao je ministar Kliman.

 Na pitanje tko je zaslužan za odličnu turističku sezonu, odgovorio je: “Ono što sigurno znam je da su turistički radnici dobro odradili pripreme. Jedna sinergija privatnog sektora i javnog sektora, koji radi destinaciju, daje rezultat. Nama se nešto malo turista prelilo s kriznih tržišta, ali to nije ključno za rezultat, već je dobra priprema.”

Najveći problemi koji koče resor koji Hrvatsku financijski izvlači svih kriznih godina je nekoliko loših zakona, istaknio je ministar.

“Radili smo puno, a najveći problemi su donošenje Zakona o turističkom zemljištu i Zakon o turisitičkim zajednicama, koji je donesen još devedesetih godina, a današnje potrebe turizma su drugačije. Uz to, treba kategorizirati privatni smještaj, koji čini 50 posto od ukupnog smještaja u Hrvatskoj”, kazao je Kliman.

Naveo je da je privatnim iznajmljivačima preko HBOR-a osigurana povoljna kreditna linija koja nudi 200.000 kuna po apartmanu, a sve kako bi se podignula kvaliteta smještaja.

Na pitanje je li s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem razgovarao o mogućnosti da nastavi voditi Ministarstvo turizma i u sljedećem mandatu, ako na izborima u rujnu HDZ dođe na vlast, Kliman je dogovorio da još nije bilo takvih razgovora.

“Koncentriran sam na svoj posao, obilazim najjače destinacije na Jadranu. Radim, ono što mi mi je posao, bit će vremena za razgovore s Plenkovićem”, zaključio je Kliman.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.