Pupovac dobio jamstvo da Hasanbegović neće biti u Vladi?

Vijesti 16. ruj 201608:25 > 12:30
N1

U Središnjici HDZ-a predsjednik HDZ-a Andrej Plenković održan je sastanak sa zastupnicima nacionalnih manjina izabranima u Hrvatski sabor. Sastanak je prošao u 'dobroj atmosferi', kazali su i Plenković i Pupovac, sljedeći je zakazan za četvrtak, a kontakte će, sa strane HDZ-a, voditi Davor Ivo Stier i Zdravko Marić.

Izjave Plenkovića i Pupovca nakon sastanka donosimoNA OVOM LINKU.

TIJEK DOGAĐAJA PRATILI SMO U NASTAVKU:

12:10 Komentirajući upravo završeni sastanak u HDZ-u i posebice izjavu Milorada Pupovca koji je kazao: ‘možemo imati povjerenje u Plenkovića kad je riječ o sastavu Vlade’, može se steći dojam da je Pupovac od Plenkovića dobio nekakvu garanciju, jamstvo da Hasanbegović neće biti član nove Vlade, smatraju Nataša Božić i Tihomir Ladišić.

12:00 Hasanbegović nam je rekao da se dobro slaže s nacionalnim manjinama, no uz dodatak: ‘barem s nekima od njih’, javlja naša reporterka Nikolina Zavišić.

11:45 Završen je sastanak. ‘Dogovorili smo nastavak razgovora, Stier i Marić će voditi kontakte. Sljedeći sastanak je u četvrtak’, kazao je Plenković. Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome hoće li Hasanbegović biti ministar u sljedećoj Vladi, a čemu se u četvrtak protivio Pupovac, Plenković je rekao ‘uopće nismo razgovarali o sastavu Vlade. Ponavljam još jednom – o tome odgovara mandatar’.

‘Prepoznali smo otvorenost za postizanje sporazuma’, kazao je Pupovac po završetku sastanka u HDZ-u

11:25 Doznajemo kako na sastanku, koji je u tijeku, neće biti riječi o pozicijama u Vladi niti o Zlatku Hasanbegoviću.

10:45 ”Hasanbegović je vrlo lukav političar što se vidi po njegovim izjavama u kojima je poručio Plenkoviću: ”Nećeš valjda dozvoliti Pupovcu da ti sastavlja vladu”. Znači odluka Plenkovića da ga se riješi za veliki dio HDZ-a bi značilo dodatno slabljenje ugleda Plenkovića”, kazala je Božić.

10:40 Urednica emisije Točka na tjedan, Nataša Božić u studiju N1 je komentirala sastanak HDZ-a i predstavnika nacionalnih manjina.

”Nije isključeno da Plenković surađuje samo s određenim brojem manjinaca. To bi mogla biti podjela na 4 – 4. S jedne strane SDSS i Furio Radin, s druge strane ostali”, kazala je.

10:30 Zastupnici nacionalnih manjina stigli na sastnak. Novinarima nisu htjeli davati izjave.

9:50 Na pregovore su, osim predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, stigli Vladimir Šeks, Milijan Brkić, Tomislav Tolušić, Zlatko Hasanbegović i Oleg Butković.

Plenković: Mandatar odlučuje o ministrima

Andrej Plenković i stranački pregovarački tim primit će u središnjici stranke osam zastupnika nacionalnih manjina. Uoči sastanka Plenković poručio je kako očekuje kvalitetan razgovor. ”Očekujem dobar sastanak.”, kazao je Plenković uoči sastanka.

Plenković je komentirao i izjavu Milorada Pupovca koji je u četvrtak, kazao da neće podržati Vladu u kojoj bi Zlatko Hasanbegović bio ministar jer zastupa revizionističke stavove.

”Svašta se piše, ali koliko ja znam kad Predsjednica da ovlasti mandataru da sastavi vladu, onda on odlučuje o ministrima”, kazao je Plenković.

Čini se da predsjednik HDZ-a ima problem jer stvaranje šire vlade isključuje vladu Hasanbegovićem, koji je prejak da ga se ignorira.

Na jučerašnji izjavu Milorada Pupovca nije ostao hladan ni sam Zlatko Hasanbegović te je poručio kako Pupovca sigurno neće kadrovirati. ‘Nisam siguran koji su to uvjeti koje Pupovac postavlja, ali siguran sam da on definitivno ne može kadrovirati buduću hrvatsku Vladu’, rekao je Hasanbegović. Više o tome čitajte NA OVOM LINKU.

Sastav manjinaca

U sastavu predstavnika manjina došlo je do promjena u odnosu na prošli sastav Sabora pa je tako umjesto Šandora Juhasa u Sabor ušao Robert Janković koji je već na lokalnoj razini pokazao da može surađivati s HDZ-om. Osim toga i srpska nacionalna manjina je vratila svog trećeg predstavnika.

Do 10 sati na pregovore su, osim predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, stigli Vladimir Šeks, Milijan Brkić, Tomislav Tolušić, Zlatko Hasanbegović i Oleg Butković.