'Komunistički zakon o pobačaju treba uskladiti s Ustavom'

Vijesti 07. lis 201609:48 > 09:55
N1

Gost Novog dana bio je aktivist i predsjednik udruge Vigilare Vice Batarelo, koji je govorio o pobačaju.

Pred vukovarskom bolnicom okupila se molitvena grupa koja je navodno dobila informaciju da će u bolnicu doći žena koja je zakazala pobačaj. Je li to uopće zakonski dopušteno?

“Ako se gleda te ljude, uglavnom su to miroljubive gospođe koje mole. Nikoga ne diraju, ništa ne govore, stoje sa strane i mole. Ti ljudi su uključeni i u drugim udrugama koje pomažu ženama koje žele pobaciti. U Hrvatskoj se 95 posto pobačaja radi iz socijalnih razloga. Ili je to određena komotnost ili žena mužu ne želi priznati da je trudna. Ajmo stati na loptu na jedan trenutak. Radi se o nerođenom djetetu i nijedna žena to ne radi olako. Te žene nisu potpuno svjesne što rade. I ove žene kasnije, koje mole, s njima razgovaraju. To je najljepše.”

Dijalog jest važan, ali ovdje je specifično pitanje. Nije li riječ o kršenju javnih normi i propisa? Ne vrši li se time pritisak na žene koje dolaze u bolnicu? Što bi bilo da se netko okupi pred crkvom i ljudima koji idu na misu pokazuje transparente na kojima piše “Nema Boga”?

“Slobodna smo zemlja. Može bilo tko raditi što želi. Ne bih usporedio pobačaj s odlaskom na misu. To je više nego zdravstveni zahvat. Tu se radi o ljudskom biću.”

Zašto ne mole za teške bolesnike nego se ide na žene koju su donijele teške odluku? Jesu li informacije curile iz bolnice?

“One su tamo da žene mogu razgovarati s njima. A mole se i za sve bolesnike. Spekulacije, da je možda netko rekao da možda nešto… O tome možemo razgovarati kada ćemo imati više informacija. Ako živimo u demokraciji, normalno je da bude više grupa i svatko mirno može govoriti svoje mišljenje. Pa i “Bog ne postoji” ispred Crvke.”

Na društvenim mrežama pojavila se informacija kada bi žena trebala doći na pobačaj. Ne bi li se time trebao pozabaviti i DORH?

“U društvene mreže ne bih ulazio jer nemamo više činjenica. Kad i ako dođemo do toga, onda možemo razgovarati. Ima jako puno žutila u medijima i velik broj njih je ideologiziran. To je grubo kršenje prava. Žene na miran način mole. Zašto ne, slobodna je zemlja.”

A privatnost i mir za žene koje dolaze u bolnicu?

“Nitko im ništa ne govori.”

Nije li već to pritisak?

“Ako je to samo medicinski zahvat, zašto bi to nekome smetalo. Taj sami zahvat je problematičan i to je nešto što mi je drago, da otvaramo tu temu u Hrvatskoj. Znanstveno nema rasprave kad počinje život, to se jasno zna. Ne bismo smjeli biti intelektualno lijeni i odbaciti te stvari. Srce počinje kucati već sa 22 dana. Medicinski zahvati se radi na djeci dok su još u utrobi majke. Ako to nije dijete, zašto to rade?”

Biste li promijenili trenutni zakon o pobačaju?

“Moramo otvoriti raspravu. To je komunistički zakon iz 1978. Moramo ga uskladiti s Ustavom čiji članak 21. kaže: “Svako ljudsko biće ima pravo na život”. Moramo široko otvoriti raspravu. Pravno, on ne odgovara, nije usklađen.”

Voditeljica Novog dana iz Sarajeva Merima Šemić pitala je Batarela komentar za situaciju kad žena ostane trudna nakon silovanja. Što u tom slučaju?

“Odgovorio bih s činjenicama. U Hrvatskoj je samo 0,02 posto svih pobačaja rezultat silovanja ili incesta. 95 posto je socijalna indikacija. Mislim da statistike u Hrvatskoj pokazuje da su uglavnom to žene u braku. To treba biti jedna obiteljska stvar. To nije pitanje samo žene, nego i muškarca. To dijete se nije samo stvorilo. Moramo biti intelektualno nelijeni i ne smijemo biti moralni relativisti. Nadam se da će doći gospodin Adamić, američki sudac. Njegova baka je imala slučaj silovanja. On hoda okolo i govori da nije bilo nje, ne bi bilo njega. Tko sam ja da se pravim Bog?”

Za rijetko koga je odlazak na abortus jednostavan. Većini žena to predstavlja težak problem. Jesu li im onda još potrebne žene koje im molitvom poručuju da čine zlo? Pitala je Batarela voditeljica iz Beograda Marija Antić.

“U Hrvatskoj ima statistika koja govori da preko 80% Hrvata smatra da je pobačaj ubojstvo. Ali i veliki broj smatra da bi žena trebala imati to pravo. Ako pobačaj je ubojstvo nerođenog djeteta, to jesu teške riječi…”

Medicina kaže da to nije ubojstvo, kazala je voditeljica.

“Koja medicina? Kada počinje život? Kad se stvori embrij, medicina je jasna, to je ljudski život.”

Abortusi nekad nisu bili dozvoljeni, a svejedno su se obavljali na neadekvatnim mjestima i neadikvatnim načinima i time su se dovodili u pitanje životi žena, rečeno je Batarelu iz Beograda.

“Dobro, Vi ste okrenuli temu. Ja sam Vas pitao kada počinje život. Ja se na to uvijek vraćam. Shvaćam kroz što te žene prolaze, ali ne smijemo biti intelektualno lijeni. Političku korektnost tu moramo odbaciti. Moramo otvoriti tu temu na jedan civiliziran način.”

Hoćete li od nove Vlade tražiti izmjenu zakona?

“Tražit ćemo usklađivanje zakona s Ustavom. Ovo nije vjersko, ni svjetonazorsko pitanje. Pitanje je medicine i pravno pitanje.”

Stav budućeg mandatara, Andreja Plenkovića je da je pobačaj neželjen, ali misli da zakonski okvir ne treba mijenjati.

“To šalje signal da želi raspravljati, želi čuti. Većina naših političara, pa i lijevi ne smatraju da je to najbolje.”

Bi li zabrana bila dobra?

“Uvijek prvo moramo gledati život djeteta.”

Ali odluke Ustavnog suda još nemamo?

“Dobar je određen javni pritisak, da se dođe do te odluke.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.